keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Lokakuun elokuvat 2022

Thor: Love and Thunder
Ohjannut Taika Waititi
Australia & USA 2022, 118 min.
Seikkailu, Fantasia, Komedia
Pääosissa: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Christian Bale



Thorin (Hemsworth) elämään jylähtää läjäpäin ukkosta ja lempeä, sillä rakkaudessa on ryppyjä ja julma jumaltensurmaaja Gorr (Bale) uhittelee miekkoineen. Pidän Thorin ilakoivasta asenteesta, mutta elokuvan huumorissa ei ole oikein minkäänlaista terää tai yllättävyyttä. Jo neljännessä Thorissa on väkisinkin liukuhihnatuotteen makua, mutta elokuva kelpaa kuitenkin viihteeksi. Katsojaluvut ovat silti tutun megaluokan mitoissa.

Pisteytys: 6/10

Bao
Ohjannut Domee Shi
USA 2018, 8 min.
Animaatio, Lyhytelokuva, Draama
Pääosissa: Sindy Lau, Daniel Kai Lin
 
 
 
 
Domee Shin lyhytelokuvassa yksinäisen äidin haaveet käyvät yhtäkkiä toteen ja hän saa kokea uuden äitiyden onnen. Menisikö kaikki tällä kertaa paremmin kuin viimeksi? Liikuttava pieni filmi käsittelee vanhempien ja lasten suhdetta sekä varttumisen tuoman irtipäästämisen kipeyttä. Taitavasti animoitu Pixar-filmi palkittiin parhaan animaatiolyhärin Oscarilla.

Pisteytys: 7/10

Suomen hauskin mies
Ohjannut Heikki Kujanpää
Suomi & Ruotsi 2018, 103 min.
Draama, Komedia, Historia, Sota
Pääosissa: Martti Suosalo, Paavo Kinnunen, Leena Pöysti
 
 
 
 
Punavankien leirillä riutuva teatteriseurue joutuu tekemään hupinäytelmän vangitsijoilleen. Elokuva onnistuu erinomaisesti säilyttämään hyvän tasapainon tragedian ja komedian välillä: mukana on huumoria ja keveyttä, vaikka kipeää taakkaa kannatteleva aihe on vaikea ja roolihahmojen henki on katkolla. Näyttelijöiden roolitöissä kuultaa sama balanssi. Käsittelytapa on jokseenkin teatraalinen, vaikka tavallaanhan se tähän aiheeseen istuu.

Pisteytys: 7/10
 
Rec
Ohjannut Jaume Balagueró & Paco Plaza
Espanja 2007, 78 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge-Ymam Serrano


Kaksi toimittajaa lähtee juttukeikalle, joka muuttuu raivotautiseksi verilöylyksi. Tirkistelevien toimittajien mieltä ei kyllä eettisyys paina! Found footage -lajityypin filmissä on kliseensä, mutta myös omaperäiset ja taidokkaan realistiset hetkensä. Elokuva oli menestys, joka poiki kolme jatko-osaa (2009, 2012, 2014) sekä unholaan painuneen Hollywood-version Quarantine (2008).

Pisteytys: 6/10

Aleksis Kiven elämä
Ohjannut Jari Halonen
Suomi 2002, 104 min.
Biografia, Draama, Komedia
Pääosissa: Marko Tiusanen, Jari Salmi, Karoliina Kudjoi




Aleksis Kiven elämä seuraa kirjailijan (Tiusanen) nuoruusvuosia ja suomalaisuusaatteen romanttista kuohuntaa. Jopa on erikoisin tyylikeinoin rakennettu suurmiesbiografia! Turkkamainen elokuva on omalaatuisen humoristinen ja suorastaan virkistävän outo, mutta ällistykseni ei vielä ensinäkemän myötä nouse aivan ylistykseksi. Filmin tunnelmaan tottunee nopeammin, jos ei ennakkoon ehdi olettaa sen olevan perinteisellä mallilla pönötetty elämäkerta. Ehkäpä tämä on lopultakin paras toteutus päähenkilönsä muistolle. Jään odottamaan sopivaa hetkeä uusintakatselulle, kenties riemastun silloin enemmän.

Pisteytys: 6/10

The Train - Juna
Ohjannut John Frankenheimer
Ranska, Italia & USA 1964, 133 min.
Toiminta, Trilleri, Sota
Pääosissa: Burt Lancaster, Paul Scofield, Jeanne Moreau




Miehitetyssä Ranskassa kuohuu ja Pariisin vapautus on lähellä. Mylläkkään varautuvat natsit varastavat junalastillisen ranskalaisia taideaarteita, joten vastarintaliikkeen iskuryhmän on puolestaan varastettava koko hiivatin juna. Oiva sotafilmi pitäytyy etäällä rintamista, mutta komeita pamahduksia nähdään silti. Vaikka jylinää on luvassa, sitä enemmän elokuva luottaa yhteistyön voimaan. Hikistä jännitystä piisaa joka tapauksessa ihan loppumetreille saakka.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti