perjantai 18. heinäkuuta 2014

Toukokuun ja kesäkuun elokuvat 2014

Los amantes pasajeros - Matkarakastajat
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 2013, 90 min.
Komedia
Pääosissa: Javier Cámara, Raúl Arévalo, Carlos Areces, Cecilia Roth, Lola DueñasMatkarakastajien myötä Pedro Almodóvar palaa juurilleen hersyvän, absurdin komedian pariin. Teknisen vian vuoksi lentokone liitelee tuntikausia yläilmoissa, eikä turvallisesta laskeutumisesta ole takeita. Turistiluokan nukkuessa pieni eliitti ja stuertit yllyttävät toisiaan hävyttömyyksiin, paljastuksiin ja jopa huumaaviin tanssiesityksiin. Moraalia ravisteleva elokuva on hauskaa ja tuttua Almodóvaria, joskaan ei sitä riettainta ja pöyristyttävintä.

Pisteytys: 6/10

The Naked Gun: From the Files of Police Squad -
Mies ja alaston ase
Ohjannut David Zucker
USA 1988, 85 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, O.J. Simpson, George Kennedy


Kohellusklassikossa Frank Drebin (Nielsen) estää kuningattaren salamurhan, tunaroi ratissa ja päätyy hullunkurisiin peitetehtäviin. Poliisileffaparodiassa huumori on hölmöä ja sataan kertaan nähtyä, mutta juuri siksi niin nostalgiahuuruista ja toimivaa. Elokuvasta on jopa kaavailtu Ed Helmsin tähdittämää uusintaversiota, joskaan mitään tarkempia tietoja ei tämän tekstin kirjoitushetkellä ole tiedossa - vielä ei siis tohdi huolestua, innostua tai päättää, pitäisikö huolestua vai innostua. 
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 7/10

The Naked Gun 2½: Smell of Fear -
Mies ja alaston ase 2½
Ohjannut David Zucker
USA 1991, 85 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Leslie Nielsen, Priscilla Presley, O.J. Simpson, George Kennedy, Robert Goulet


Frank Drebin (Nielsen) on palannut. Ympäristöasioihin paneutuva kakkososa ei esittele uusia oivalluksia, mutta tutuksi tullut törttöilyhuumori on silti hölmöydessään hassunhauskaa ja täynnä nostalgiaa heille, jotka allekirjoittaneen tapaan ovat varttuneet filmin äärellä. Jatko-osaksi 2½ on suorastaan erinomainen, kunhan tätä ei ota liian vakavasti. I love it!

Pisteytys: 7/10


Man of Steel
Ohjannut Zack Snyder
USA, Kanada & Iso-Britannia 2013, 143 min.
Toiminta, Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russel CroweTeräsmiehen juurille palaava Man of Steel on pelkkää hukkaan heitettyä potentiaalia. Ikonisen sankarin syntytarinasta ammentavassa elokuvassa rullataan asfalttia ja nähdään lukuisia tulipalloja, mutta tarinankerronta ei pysy tasapainossa eikä hahmoista saa mitään irti: sääli, sillä Henry Cavill Clark Kentinä on ihan toimiva valinta. Man of Steel yrittää tarjota uutta näkökulmaa yhdistellen vähän kaikkea aina Avatarista (2009) Star Warseihin - lopputulos on valitettavasti vain epämääräistä sähellystä. Yksikin katselukerta on pitkä ja puuduttava.

Pisteytys: 3/10

Let Me In - Ystävät hämärän jälkeen
Ohjannut Matt Reeves
Iso-Britannia & USA 2010, 116 min.
Draama, Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Kodi Smit-McPhee, Chloë Grace Moretz
Koulukiusattu Owen (Smit-McPhee) tutustuu salaperäiseen ikätoveriinsa Abbyyn (Moretz), joka paljastuu vampyyriksi. Ruotsalaisversion (2008) re-make on ihan katsottava trilleri, joskaan alkuperäiseen en näkemättä voi verrata. Elokuvasta ei erityisemmin irtoa yllätyksiä tai säväreitä, mutta painostavalla tunnelmallaan Ystävät hämärän jälkeen pitää kyllä otteessaan parin tunnin verran.

Pisteytys: 6/10

Don Jon
Ohjannut Joseph Gordon-Levitt
USA 2013, 90 min.
Draama, Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne MooreOhjaaja-käsikirjoittaja-päätähti Joseph Gordon-Levitt todistelee monitaituruuttaan esikoisohjauksessaan kohtalaisen onnistuneesti. Ajatuksia herättävän elokuvan idea jää lopulta vähän hämäräksi, mutta pääpiirteissään Don Jon kertoo pinnallisista ihmisistä, jotka tavoittelevat jotain vain välinearvon vuoksi. Lopulta päähenkilö Jon (Gordon-Levitt) kuitenkin löytää sisältöä elämäänsä, mutta vasta raastavan toistokierteen jälkeen.

Pisteytys: 6/10

Stand By Me - Viimeinen kesä
Ohjannut Rob Reiner
USA 1986, 89 min.
Draama, Seikkailu
Pääosissa: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'ConnellStephen Kingin novelliin perustuva Stand by me - Viimeinen kesä on loistava kesäleffaklassikko ja hyvin kerrottu kasvutarina. Elokuvassa neljä kaverusta lähtee etsimään kuolleen nuorukaisen ruumista. Retkellä koetaan toki monenlaisia kommelluksia, mutta luja ystävyys pelastaa aina. Liikuttava ja aito tarina, erinomaisia nuoria näyttelijöitä ja viehättävää lapsuuskesien tunnelmaa.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 8/10

Romeo + Juliet
Ohjannut Baz Luhrmann
USA 1996, 120 min.
Romantiikka, Draama, Rikos
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Harold Perrineau, Pete Postlethwaite
Baz Luhrmannin Romeo + Julia on varsin omalaatuinen versio Shakespearen tragediasta. Alkuperäisteos on toki sen verran valtaisa klassikko, ettei sen uudelleentulkinta ole kovin helppo tehtävä ja pahemminkin voisi varmasti mennä pieleen. Luhrmannin postmodernista tykityksestä tulee kuitenkin ainoastaan vaivaantunut olo. Romeon ja Julian rooleissa toisiaan rakastavien Leonardo DiCaprion ja Claire Danesin roolisuoritukset ovat sentään kohdillaan, myös Harold Perrineaun Mercutio on melko mainio.

Pisteytys: 4/10

The Others
Ohjannut Alejandro Amenábar
USA 2001, 104 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Alakina Mann, James Bentley
Alejandro Amenábarin ensimmäinen englanninkielinen elokuva The Others on taitavaa kummitustalokauhua. Toisen maailmansodan aikoihin, maailmasta eristyneessä ja sumun saartamassa kartanossa elää äiti (Kidman) valoallergisine lapsineen (Mann & Bentley) - mutta pian lukittujen ovien takana liikkuu myös kutsumattomia vieraita. Mielenkiintoisesti rakennettu tarina, sopivalla tavalla karmiva tunnelma ja hyvällä maulla toteutetut kauhuelokuvan perinteiset konventiot tekevät elokuvasta yhden ehdottomista kauhusuosikeistani. Tasoa nostaa myös aina yhtä loistava Nicole Kidman.

Pisteytys: 8/10

Back to the Future - Paluu tulevaisuuteen
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1985, 116 min.
Scifi, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Michael J. Fox, Christoper Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. WilsonHuimapäisessä kasarikomediassa matkustetaan tulevaisuuteen ja takaisin, tyylikkäästi ja coolisti. Nuoren Marty McFlyn (Fox) höpsö professoriystävä (Lloyd) on keksinyt aikakoneen, jolla Marty vahingossa kiidättää itsensä setvimään vanhempiensa teinivuosien sotkuja. Hupaisa seikkailu onnistuu tekemään aikamatkailusta mainiota viihdettä, tasapainoillen oivasti uskottavuuden ja hassuttelun välillä. Paluu tulevaisuuteen on ehdotonta kulttikamaa.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 9/10

Frequently Asked Questions About Time Travel -
Aikamatkustus FAQ
Ohjannut Gareth Carrivick
Iso-Britannia 2009, 83 min.
Scifi, Komedia
Pääosissa: Chris O'Dowd, Marc Wootton, Dean Lennox KellyAikamatkustus FAQ on harmiton scifikomedia, joka olisi pystynyt parempaankin. Elokuvassa kolme kaverusta juo kaljaa kantapubissaan, kunnes miesten vessasta paljastuu reitti eri aikajatkumoihin. Hyväntuulinen, parodiahenkinen komedia ei ole millään muotoa ikimuistoinen, mutta viihdyttää juuri sen yhden katselukerran verran.

Pisteytys: 6/10

Star Trek V: The Final Frontier -
Star Trek V: Viimeisellä rajalla
Ohjannut William Shatner
USA 1989, 107 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest KelleyWilliam Shatnerin aka. kapteeni Kirkin ohjaamassa viidennessä Star Trek -elokuvassa Enterprisen miehistö käy mauttomuuden viimeisillä rajoilla päätyessään keskeltä metsäretkeä etsimään mahdollista Jumalaa galaksin keskipisteestä. Tarina on outo ja yksinkertaisesti huono, kehnot efektit antavat oman lisänsä tökeröön kokonaisuuteen. Vanha kaarti vetää kuitenkin sympaattisen täysillä, ja kiistattoman camp-arvon vuoksi elokuvan katselu on ihan hauskaa.

Pisteytys: 5/10

Star Trek VI: The Undiscovered Country -
Star Trek VI: Tuntematon maa
Ohjannut Nicholas Meyer
USA 1991, 113 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest KelleyOriginaalin miehistön viimeinen seikkailu on täynnä vauhdikkaita käänteitä ja huimia jännitteitä, sillä klingoneiden kanssa päädytään jälleen miltei sodan partaalle. Hyvä käsikirjoitus pääsee oikeuksiinsa Nicholas Mayerin sujuvassa ohjauksessa. Edellisen törttöilyn jälkeen elokuva on suorastaan helpotus. Erinomainen päätösosa!

Pisteytys: 8/10

Jodaeiye Nader az Simin - Nader ja Simin: Ero
Ohjannut Asghar Farhadi
Iran 2011, 123 min.
Draama
Pääosissa: Peyman Moaadi, Leila Hatami, Sareh Bayat, Shahab Hosseini
Nader ja Simin: Ero kuvaa teheranilaisen pariskunnan eroprosessin yhteyteen kytkeytyvää monisyistä tapahtumaketjua. Asghar Farhadin draamaelokuva on suorastaan nerokas. Vaikka keskiluokkaisten ex-puolisoiden tilanne onkin länsimaalaisittainkin samaistuttava, elokuva tarjoaa myös mielenkiintoisen näkökulman nykypäivän Iraniin. Parasta elokuvassa on ehdottomasti käsikirjoitus, joka asettaa katsojan tarkastelemaan eri osapuolia ajatuksia herättävällä tavalla. Berliinin elokuvajuhlilla palkintoja kahminut filmi voitti myös parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin.

Pisteytys: 8/10

Forrest Gump
Ohjannut Robert Zemeckis
USA 1994, 142 min.
Draama
Pääosissa: Tom Hanks, Sally Field, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti WilliamsonWinston Groomin romaaniin perustuva Forrest Gump kertoo lähes klassikoksi muodostuneen tarinan hieman hidasälyisestä miehestä, Forrest Gumpista (Hanks), jonka elämäntarina nivoutuu osaksi suuria historiallisia tapahtumia. Sentimentaalisen ysärisoundtrackin siivittämänä ja ilahduttavien teknisten ihmeiden avulla elokuva viihdyttää ja liikuttaa, vaikka imelyys voi makumieltymyksistä riippuen mennä tuskastuttavalla tavalla liian pitkälle.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 7/10

Pacific Rim - Hyökkäys maahan
Ohjannut Guillermo del Toro
USA 2013, 132 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi
Tyynenmeren pohjaan ilmestyneestä ulottuvuusportaalista tupsahtelee maailmaan kammottavia Kaiju-hirviöitä. Maan asukit rakentavat vastaiskuksi jättimäisiä taistelurobotteja, joiden ohjaaminen vaatii tarkkaa yhteispeliä. Hölmöltä kalskahtava juoni on toteutettu pilke silmäkulmassa: robottirymistely on kelpoa aivojennollausviihdettä pienellä ihmissuhdedraamalla höystettynä. Hieno setti mielikuvitusta, huumoria ja jopa itseironiaa.

Pisteytys: 7/10

Oliver & Company - Oliver ja kumppanit
Ohjannut George Scribner
USA 1988, 74 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Joseph Lawrence, Billy Joel, Natalie Gregory, Dom DeLuiseNew Yorkin kasarisykkeeseen sijoittuva animaatio Oliver ja kumppanit on hieman keskimääräistä Disney-klassikoa synkkäsävyisempi. Elokuvassa yksinäinen kissanpentu Oliver (Lawrence) tapaa joukon kulkukoiria ja seikkailee muutaman mutkan kautta kohti onnellista loppua. Ennalta-arvattavasta ja hieman paikallaan junnaavasta tarinasta huolimatta elokuva on sympaattinen ja hauska, vaikkei mikään klassikoiden klassikko olekaan.

Pisteytys: 7/10

Peter Pan
Ohjannut Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Hamilton Luske
USA 1953, 77 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Bobby Driscoll, Kathryn Beaumont, Hans Conried
Peter Panin kenties tunnetuin adaptaatio, Disneyn Peter Pan, kertoo tutun tarinan pojasta, joka ei tahtonut kasvaa aikuiseksi. Technicolor-maailma on kaunis ja hellyyttävä miljöö ikimuistoiselle seikkailulle merirosvojen ja intiaanien parissa. J.M. Barrien alkuperäiskertomukseen nähden tarina on hieman yksinkertainen, paikoin jopa liikaakin, mutta tämäkin versio seikkailusta Mikä-Mikä-Maassa on silti toki omanlaisensa klassikko.

Pisteytys: 8/10

American History X
Ohjannut Tony Kaye
USA 1998, 119 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Edward Norton, Edward Furlong, Avery Brooks
Entinen uusnatsi Derek Vinyard (Norton) palaa vankilasta muuttuneena miehenä. Vapauden koittaessa entisen elämän virheet kaipaavat vielä korjausta: isoveljeään ihaileva Danny (Furlong) on ehättänyt kiivetä varsin korkealle paikallisten uusnatsien hierarkiassa. American History X on rasismikritiikkiä, joka pakottaa katsojan pohtimaan syitä irrationaaliselle vihalle. Edward Norton on loistava ja pikkuveli-Dannya näyttelevä Edward Furlong onnistuu roolissaan. Sivuhenkilöt jäävät sen sijaan hieman keskeneräisiksi. Myös juoni on hieman ennalta-arvattava, mutta kertomuksen tärkeyden vuoksi asia ei pääse liialti vaivaamaan.

Pisteytys: 8/10

The Bling Ring
Ohjannut Sofia Coppola
USA, Iso-Britannia, Saksa, Ranska & Japani 2013, 90 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Israel Broussard, Katie Chang, Emma Watson, Claire Julien, Taissa FarmigaTositapahtumiin perustuva The Bling Ring on kertomus teineistä, jotka murtautuvat pintaliitäjäjulkkisten koteihin ryöstääkseen näiltä blingblingiä. Höttöpäisten tulevaisuuden toivojen seuraaminen aiheuttaa arvatenkin paheksuvan nuoriso-on-pilalla -fiiliksen, mutta elokuva olisi voinut käsitellä aihetta vielä ronskimmin ja sitä myöten myös merkityksellisemmällä tavalla. The Bling Ring jää oikeastaan vain kantaaottamattomaksi esitykseksi, tulkittavaksi todistusaineistoksi. Sellaisenaankin se on toki kiinnostava.

Pisteytys: 7/10

El Orfanato - Orpokoti
Ohjannut Juan Antonio Bayona
Meksiko & Espanja 2007, 105 min.
Kauhu, Draama, Trilleri
Pääosissa: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep
Juan Antonio Bayonan ohjaamassa psykologisessa kauhutrillerissä perhe muuttaa entiseen orpokotiin tarkoituksenaan käynnistää sen toiminta uudelleen. Mielikuvitusystävien kanssa viihtyvä perheen lapsi (Príncep) kuitenkin katoaa ja äiti (Rueda) aloittaa väsymättömät etsinnät. Tunnelmaltaan hyytävä elokuva on monin paikoin onnistunut. Tarina etenee sujuvasti: turhia säikyttelykohtauksia ei ole ängetty jokaiseen käänteeseen ja lopulta myös talon oudot tapahtumat saavat syynsä. Pääosaa esittävä Belén Rueda on hysteerisenä äitinä loistava.

Pisteytys: 8/10

21 grams - 21 grammaa
Ohjannut Alejandro González Iñárritu
USA 2003, 124 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del ToroElämän ja kuoleman kysymyksiä pohtiva 21 grammaa kertoo onnettomuuden seurauksena kuolemansairaan miehen (Penn), perheensä menettäneen äidin (Watts) ja kaidalle polulle siirtyneen entisen rikollisen (Toro) teiden kohtaamisesta. Elokuvassa tarinankerronta liikkuu eri aikatasoissa, tapahtumien kulun selvitessä katsojalle vähitellen. Rakenne on haastava, mutta lineaarisesti kerrottuna tarina ei saisi syvyyttä. Kiehtova, vähitellen avautuva elokuva toimii parhaiten ensikatselulla.

Pisteytys: 8/10

Constantine
Ohjannut Francis Lawrence
USA & Saksa 2005, 121 min.
Fantasia, Kauhu
Pääosissa: Keanu Reeves, Rachel Weisz, Shia LaBeouf, Tilda Swinton, Djimon Honsou
Constantine (Reeves) on yliluonnollisten asiain etsivä, joka kamppailee helvetistä putkahtavien demonien ja akuutin keuhkosyövän kanssa. Löyhästi Hellblazer-sarjakuvaan perustuvassa elokuvassa leikitellään taivaan ja helvetin kuvastolla, joka lienee katsojan huumorintajusta riippuen joko hillittömän hauskaa tai typerintä ikinä. Elokuva ei ole sinänsä kummoinen ja koko seikkailu on aika merkityksetön, mutta hölmöydessään Constantine on kuitenkin hauska ainakin hetkittäin.

Pisteytys: 5/10

Bridesmaids - Morsiusneidot
Ohjannut Paul Feig
USA 2011, 125 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne, Chris O'DowdRomanttisen hömppäkomedian aivottomuutta ironisoiva Morsiusneidot uudistaa kulunutta genreä vinoutuneella huumorilla, kakka-lentää -kohtauksilla ja härskeillä vitseillä. Puhkikulutettu tarina kertoo Anniesta (Wiig), jonka luuserielämä saa aivan uusia sävyjä, kun hän päätyy parhaan ystävänsä Lillianin (Rudolph) morsiusneidoksi. Hulluttelun kruunaa vielä eeppinen paremmuustaisto toisen morsiusneidon, täydellisen Helenin (Byrne) kanssa. Elokuva on paikoittain aidosti hauska, hetkittäin puolestaan jopa vaivaannuttava - ja taatusti tarkoituksella.

Pisteytys: 7/10

Jumanji
Ohjannut Joe Johnston
USA 1995, 104 min.
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Robin Williams, Bonnie Hunt, Kirsten Dunst, Bradley Pierce1990-luvun perheleffassa lapset päätyvät tekemisiin kummallisen Jumanji-lautapelin kanssa. Ohut juonikuvio pyörii hellyyttävän kehnojen efektien ympärillä: pelin edetessä paikalle pölähtää muun muassa Jumanjin vuosia sitten nielaisema viidakko-Alan (Williams), lauma kaaosta aiheuttavia apinoita ja takkaankin muuttaa lihansyöjäkasvi. Ilmiselvistä heikkouksistaan huolimatta Jumanji on suorastaan oudon viihdyttävä klassikko, ja ennen kaikkea täyttä ysäriä.

Pisteytys: 6/10

The Amazing Spider-Man
Ohjannut Marc Webb
USA 2012, 136 min.
Scifi, Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Martin Sheen, Sally Field, Dennis Leary
Marc Webbin The Amazing Spider-Man ilmestyi parahiksi Hämähäkkimiehen 50-vuotissyntymäpäiville, vaikka edellisen trilogian päätösosan ilmestymisestä ei ollut kulunut kuin viitisen vuotta. Webbin hämismaailma on Sam Raimin versiota synkempi ja pohdiskelevampi, mikä sopii erinomaisesti pääsankarin luonteeseen. Spider-Man-elokuvan ei kuulukaan olla räiskivää toimintaa, vaan painottua hahmon kehitykseen, identiteetin etsintään ja voimien hallintaan. Käsikirjoitus olisi kuitenkin kaivannut vielä tasapainoa. Sarjakuvalle uskollinen elokuva jättää hyvän fiiliksen, mutta täydellisyyteen on vielä matkaa.

Pisteytys: 7/10

Iron Man 2
Ohjannut Jon Favreau
USA 2010, 124 min.
Toiminta, Scifi
Pääosissa: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Don Cheadle, Mickey Rourke, Samuel L. JacksonRautamiehen (Downey) henkilöllisyys on paljastunut ja ongelmia satelee Tony Starkin niskaan joka taholta: kilpailijat kihisevät kateudesta, hallitus painostaa ja terveys reistailee. Sukkelasanainen Stark pitää kuitenkin pukunsa kasassa, ja luvassa onkin kaksi tuntia metallinhohtoista turpasaunaa. Iron Man 2 on liian toiminnantäyteinen ja pinnallinen ollakseen järin kiinnostava leffa, mutta välttäähän tämä viihteenä paremman puutteessa.

Pisteytys: 5/10

2 kommenttia: