lauantai 23. syyskuuta 2023

Jodaeiye Nader az Simin ─ Nader ja Simin: ero (2011)

Ohjannut Asghar Farhadi
Iran, Ranska & Australia 2011, 123 min.
Draama
Pääosissa: Payman Maadi, Leila Hatami
 
What is wrong is wrong.

Keskiluokkainen teheranilaisperhe on kriisissä. Simin (Hatami) haluaa erota miehestään Naderista (Maadi) ja muuttaa maasta pariskunnan 11-vuotiaan tyttären kanssa. Nader ei halua jättää vanhaa ja sairasta isäänsä, mutta Simin haluaa taata lapselleen paremman tulevaisuuden ulkomailla. Valinta on vaikea ja hankala tilanne kärjistyy, kun Nader hankkii isälleen hoitajan.

Nader ja Simin: ero (engl. A Separation) on Asghar Farhadin (s. 1972) läpimurtoteos. Farhadi käsittelee elokuvissaan iranilaista yhteiskuntaa, sen luokkarakenteita, sukupuolieroja, uskonnon vaikutusta ja kulttuuria ylipäätään. Kaikki nämä suuret teemat tulevat taitavasti esille tässäkin elokuvassa, joka on samalla hyvin vähäeleinen draama yhden eroavan pariskunnan muutamasta arkipäivästä. Yksittäinen sattuma avaa laajakuvan koko yhteiskuntaan.
 
Filmijuhlilla voitosta voittoon kulkenut Nader ja Simin on palkittu muun muassa Kultaisella karhulla ja parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla. Oiva kansainvälinen menestys avitti Farhadin uran nousukiitoon. Myöhempiin maineikkaisiin teoksiin lukeutuu esimerkiksi Ranskaan sijoittuva ihmissuhdedraama Menneisyys (2013) ja jälleen iranilaisyhteiskuntaa tutkiva, Oscar-palkittu draamatrilleri The Salesman (2016).

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti