keskiviikko 27. syyskuuta 2023

Shame (2011)

Ohjannut Steve McQueen
Iso-Britannia, Kanada & USA 2011, 101 min.
Draama
Pääosissa: Michael Fassbender, Carey Mulligan
 
Some people fuck up all the time.
 
Ulkoisesti menestyksekästä elämää viettävä Brandon Sullivan (Fassbender) tahkoo rahaa päivisin ja kaataa naisia öisin. Brandonin elämä on silti tyhjää täynnä, ja vain vakava seksiaddiktio pitää hänet liikkeessä. Kun Brandonin sisko Sissy (Mulligan) tunkeutuu yllätysvierailulle, arjen tasapaino horjuu ja menneisyyden traumat työntyvät väkisin esille mielen kätköpaikoista.

Häpeää, addiktiota ja traumoja käsittelevä Shame viettelee uhkaavasti kuristavien silkkilakanoiden puristukseen. Elokuvan tunnelma on taitavalla tavalla kolean ahdistava, joskaan toista kertaa tätä ei huvittaisi katsoa. Kerronta on rehellistä, vaikka vaikeat salaisuudet jäävät tarkoituksella piiloon häpeän verhon taakse. Brandonin ja Sissyn keskinäinen suhde on toisaalta tunnistettavan sisarellinen, mutta outo ─ jokin yhteinen taakka vetää heitä yhteen ja työntää erilleen.

Shame on Steve McQueenin (s. 1969) toinen kokopitkä ohjaustyö. Esikoinen Hunger (2008) kertoo IRA-aktivistin nälkälakosta, ja siinäkin pääroolia näyttelee Michael Fassbender (s. 1977). Hyvän vastaanoton saaneet elokuvat raivasivat tietä suurelle hitille, ja 12 Years a Slave (2013) nousi lopulta näyttäväksi arvostelumenestykseksi. Kiitelty Shame palkittiin muun muassa Venetsian FIPRESCI-pystillä ja se nousi monien kriitikoiden suosikkilistoille vuoden 2011 elokuvien joukosta.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti