torstai 28. joulukuuta 2023

12 Years a Slave (2013)

Ohjannut Steve McQueen
USA & Iso-Britannia 2013, 134 min.
Draama, Biografia, Historia
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o
 
I don't want to survive. I want to live.
 
Solomon Northup (n. 1807─1864) oli newyorkilainen muusikko, joka kidnapattiin orjuuteen vuonna 1841. Ihonväristään huolimatta Northup oli syntynyt vapaana, mutta hänellä ei ollut mahdollisuutta todistaa seikkaa etelän orjakauppiaille. Kukapa plantaasinomistaja mustaa miestä auttaisi? Lopulta Northup pääsi vapauteen ja kirjoitti kokemuksistaan muistelmateoksen 12 Years a Slave (1853), joka on toiminut perustana tälle sielua viiltävälle biografialle.

12 Years a Slave on aiheeltaan synkkä ja sen katsominen tekee pahaa monessa kohdassa. Elokuva ei silti ole ylettömän raskasta tai vastenmielistä seurattavaa, sillä draama on rakennettu taitavasti. Katsojaa sentään huojentaa tieto siitä, että Solomonin (Ejiofor) osalta piina on tuleva päätökseensä ─ mutta entä kaikki muut orjat, joilla ei ole samaa etuoikeutta? Steve McQueenin historiadraama on väkevä muistutus maailmassa edelleen vallitsevasta epätasa-arvosta ja sen juurista.

Erinomaiseen suosioon kohonnut elokuva menestyi näyttävästi teattereissa ja kriitikoiden arvioissa. Parhaan elokuvan Oscarin lisäksi akatemiapysti tuli sekä onnistuneesta käsikirjoituksesta että Lupita Nyong'on tunteikkaasta roolisuorituksesta. Chiwetel Ejiofor puolestaan ansaitsi roolistaan Baftan. Vielä kymmenvuotisjuhlavuonnaan 12 Years a Slave on terävä ja mieleenjäävä teos; ehdottomasti edelleen yksi vuoden 2013 parhaimmista elokuvista.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti