tiistai 26. joulukuuta 2023

Marraskuun elokuvat 2023

Tunturin tarina
Ohjannut Marko Röhr
Suomi 2021, 77 min.
Dokumentti
Pääosissa: Peter Franzén (kertojaääni)




Dramatisoitujen luontodokumenttien trilogia tulee päätökseensä jylhissä tunturimaisemissa. Taidan olla itse enemmän Avara luonto -lajityypin ystävä, sillä epämääräisestä tarinaperinteestä kaivetut latteudet saavat sormen hakeutumaan kaukosäätimen mute-napille: silloin tosin menettää Panu Aaltion sävellykset, jotka soivat kauniina mutta välillä turhan massiivisina. Onneksi kertojaääntä (Franzén) käytetään säästeliäästi, sillä Tunturin tarina on näkemisen väärti verrattoman kauniisti kuvattuna luontoelokuvana.

Pisteytys: 6/10

The Father
Ohjannut Florian Zeller
Iso-Britannia, Ranska & USA 2020,
Draama
Pääosissa: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss
 
 
 
 
Dementiapotilaan (Hopkins) arjessa sekoittuvat todellisuudet, ajat ja kasvot. Muistisairaan isän maailma on umpisolmussa, mutta häntä näyttelevä Anthony Hopkins on loistavassa vedossa. Upea, liikuttava draama! Arvostelumenestykseksi kohonnut The Father toi Hopkinsille Oscarin, Baftan ja liudan muita palkintoja, eikä oiva käsikirjoituskaan jäänyt pysteittä.

Pisteytys: 10/10
 
Järven tarina
Ohjannut Marko Röhr & Kim Saarniluoto
Suomi 2016, 76 min.
Dokumentti
Pääosissa: Samuli Edelmann (kertojaääni)
 
 
 
 
Järven tarina on suomalaisen järviluonnon taikaan sukeltava dokumentti. Kerronta yhdistää mukavan tasapainoisesti taruja ja tiedettä. Tasapaino on hyvä, vaikka välillä soisi annettavan enemmän ääntä itse luonnolle hiljaisuuksineen ja lauluineen. Orkesterisovitukset dramatisoivat luonnon tapahtumia mahtipontisesti, välillä tyylikkäästi ja toisinaan hieman liioitellusti. Vuodenkiertoa seuraava dokumentti on silti mukavaa katsottavaa. Sarjan paras osa!

Pisteytys: 7/10
 
John Wick
Ohjannut Chad Stahelski & David Leitch
USA, Iso-Britannia & Kiina 2014, 101 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Willem Dafoe 
 
 
 
 
Entisen palkkamurhaajan (Reeves) kylmänviileä kostoretki ei anna armoa. John Wick on mehukasta toimintaa, luotien sykettä ja klassista kaahailun hurmaa. Oiva toimintapaketti on sittemmin saanut kolme jatko-osaa (2017─2023), mutta sarjan edetessä elokuva-arviot ovat olleet laskusuhdanteessa. Siitä huolimatta tarinaan yritetään puhaltaa uutta eloa, sillä sarjan ensimmäisen spinoffin on määrä valloittaa valkokankaat vuonna 2024.

Pisteytys: 8/10
 
Metsän tarina
Ohjannut Kim Saarniluoto & Ville Suhonen
Suomi 2012, 75 min.
Dokumentti
Pääosissa: Turkka Mastomäki & Christian Ruotanen (kertojaäänet)
 
 
 
Luontodokumenttien trilogian avaava Metsän tarina uppoutuu suomalaisen metsäluonnon taikaan. Minulle tuli hieman yllätyksenä, että kerronta on (koko elokuvasarjassa) tyyliltään tällaista satunnaista nuotiotarinointia. Mistä tarinaperinteistä selostus on koostettu? En hirveästi viehättynyt ratkaisusta ja kerrontaääni tuntuu rasitteelta, mutta visuaalisesti elokuva on kaunista ja kiehtovaa katsottavaa.

Pisteytys: 6/10
 
The Fog - Usva
Ohjannut John Carpenter
USA 1980, 89 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Janet Leigh
 
 
 
Mereltä saapuva usva valtaa rannikon pikkukaupungin ja tuo mukanaan kostonhimoiset aaveet. John Carpenterin b-kauhussa tarina kulkee hupaisan kömpelösti mutta viihdyttävästi. Eritoten tarinalle tärkeät sumuefektit näyttävät viehättävän hämyisiltä. Elokuvasta on tehty uusintaversio The Fog (2005), joka ei ole saanut osakseen kummoistakaan suosiota.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti