perjantai 8. joulukuuta 2023

8. luukku: 80 vuotta sitten (Lassie palaa kotiin, 1943)

She's going somewhere!
 
Elokuvavuoden 1943 katsotuimpien filmien kärkisijoilla killuu monta sota-aiheista teosta, kuten Kenelle kellot soivat (1943) ja Casablanca (1942). Sotamuistot ja ankara todellisuus kuulsivat muissakin vuotensa filmeissä. Se alkoi Berliinissä (1943) kertoo leppeästi sotilaiden toveruudesta, Riivaajat (1943) sijoittuu sodassa riutuneen Italian köyhälle maaseudulle ja Kuolemantuomiopaikka (1943) filosofoi muukalaisvihan ja koston teemoilla. Myllerryksen ja epävarmuuden vuonna syntyivät muun muassa Joe Pesci, Mike Leigh, David Cronenberg ja Robert De Niro, jotka ovat saaneet juhlia kahdeksankymppisiään aikana, jona sodanuhka ei ole maailmasta kadonnut. Vaan päivän elokuvassa unohdetaan torailut ja lähdetään iloiselle seikkailulle uskollisen hauvaystävän seurassa!
 
 
Lassie Come Home - Lassie palaa kotiin
Ohjannut Fred M. Wilcox
USA 1943, 89 min.
Seikkailu, Draama
Pääosissa: Roddy McDowall, Donald Crisp, Edmund Gwenn, Elizabeth Taylor
 
 
 
Eric Knightin lyhyttarinasta (1938) syntynyt collie-narttu Lassie on valkokankaiden suurin koiratähti, joka on seikkaillut elokuvien lisäksi kirjoissa, kuunnelmissa ja jopa yhdessä videopelissä. Lassie palaa kotiin aloitti menestyksekkään elokuvasarjan, jota seurasi pitkäaikainen tv-sarja Lassie (1954─1973). Uusia elokuvia on tehty jokusia vielä sarjan menestysvuosien jälkeen. Tällä erää niistä tuorein on saksalainen remake Lassie Come Home (2020).

Lassie palaa kotiin kertoo herttaisen tarinan yorkshirelaisesta perheestä, joka joutuu rahapulassa myymään rakkaan Lassie-koiransa. Hauva on kuitenkin niin kiintynyt perheen Joe-poikaan (McDowall), että onnistuu karkaamaan ja kirmaa kohti kauaksi jäänyttä kotiaan aina Skotlannista saakka. Pakomatka on täynnä pieniä jännityksen paikkoja ja hieman hupiakin.

Sotavuosina syntynyt elokuva sijoittuu vakaasti Brittein saarille, mutta se on tehty kokonaan Yhdysvalloissa. Syyksi voi helposti uumoilla vallinneen maailmantilanteen ─ millään muulla tavalla sota-aika ei elokuvassa näykään. Lassie palaa kotiin on valtavan hyväntuulinen ja lempeä elokuva, mutta ei kovin yllätyksellinen. Kestoa on hädin tuskin puolitoista tuntia, ja jo sekin tuntuu hieman venytetyltä. Perhe-elokuvana filmi silti viihdyttänee edelleen kaikenikäisiä karvaturrien ystäviä.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti