sunnuntai 10. joulukuuta 2023

10. luukku: 70 vuotta sitten (Kuinka miljonääri naidaan, 1953)

If you don't marry him, you haven't caught him.
 
Miltä kuulostaisi nojatuolimatka 70-vuotiaiden elokuvaklassikoiden opastamana? Kauas arjen aherruksesta ja kylmästä talvesta vievät parhaimmin lempeän hauska Riemuloma Rivieralla (1953), hikisen jännittävä Pelon palkka (1953) ja romanttisen huumaava Loma Roomassa (1953). Erikoisten tunnelmien etsijöille Afrikan aarre (1953) on passeli hupireissu, ja elokuvataiteen merkkiteoksia arvostava lähtee mieluusti kohti tunteikasta Tokiota Ensimmäisen matkan (1953) viettelemänä.

Vuoden 1953 suurimpien yleisöhittien joukossa olivat muun muassa sota-ajan romanttinen draama Täältä ikuisuuteen (1953), näyttävä lännenelokuva Etäisten laaksojen mies (1953) sekä tämä päivän luukusta kurkkaava kevytmielinen viihde-elokuva. Purjehtikaamme kohti rikkaiden avioliittojen onnellista satamaa! "You know, of course, that diamonds are a girl's best friend..."
 
 
How to Marry a Millionaire - Kuinka miljonääri naidaan
Ohjannut Jean Negulesco
USA 1953, 95 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Marilyn Monroe, Lauren Bacall, Betty Grable, David Wayne, Cameron Mitchell, William Powell
 
 
 
Kolme kevytmielistä mallia haaveilee vauraasta elämästä. Pola (Monroe), Schatze (Bacall) ja Loco (Grable) vuokraavat Manhattanilta suuren ja ylellisen lukaalin, jonka ylläpitoon he toivovat varoja kaksilahkeisilta. Kunkin neidon tavoitteena on näet mahdollisimman vauras avioliitto, jossa rahasta ei tule pulaa. Mutta kuinka ollakaan ─ sydämen ääni hautaa alleen rahakirstun kilinän.

Kuinka miljonääri naidaan on hieman pöhkö mutta silti kepeän hauska romanttinen komedia. Vaikka elokuva ei häikäise juonellaan, tyylikästä kuvavirtaa kelpaa katsoa. Teos on nimittäin ensimmäinen laajalla CinemaScope-tekniikalla kuvattu elokuva: herkullisen värikkäillä ja suurilla kuvilla makustellaan kunnolla. Eritoten aikalaiskatsojia suuret panoraamamaisemat viehättivät, nykypäivänä vastaavat otokset ovat jo arkipäiväistyneet.

Vuotensa suureksi kassamagneetiksi kohonnut elokuva keräsi kiitosta ensisijaisesti visuaalisuudestaan, mutta tarinakin nauratti niin paljon, että sen pohjalta tehtiin 1950-luvulla samanniminen sitcom. Kuinka miljonääri naidaan on tyylikäs Monroe-elokuva, joskaan ei Marilynin ikimuistoisin rooli. Osa on hauska, mutta Lauren Bacall tuntuu olevan tämän filmin karismaattisin tähti. Vuosi 1953 oli kyllä Monroelle kiireinen, sillä tämän teoksen ohella valmistui film noir Niagara (1953) ja jälkipolvien erinomaisesti muistama komedia Herrat pitävät vaaleaveriköistä (1953). Viimeksi mainittu on juoneltaan tämän elokuvan kaltainen, mutta kaikin tavoin sähäkämpi.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti