sunnuntai 3. joulukuuta 2023

3. luukku: 100 vuotta sitten (Karavaani, 1923)

I'm goin' to move out right away!
 
Elokuvavuosi 1923 muistetaan paitsi monista klassikoistaan, myös rahtusesta studiohistoriaa. Sata vuotta sitten studioita syntyi kuin sieniä sateella, mutta vain Warner Bros ja Disney takovat edelleen valtavirtafilmejä. Vaatimattomista lähtökohdista aloittaneet studiot löysivät nopeasti avaimen menestykseen: Disneyllä oli Mikki Hiiri ja pienet viehättävät musikaalianimaationsa, Warner Bros puolestaan erikoistui nopeasti äänielokuviin. Vuosisataan mahtuu monia suunnanmuutoksia, floppeja ja hittejä, unohdettuja helmiä, klassikoiksi muodostuneita elokuvia ja alati kasvavia kassavirtoja. Vieläkö WB ja Disney muistetaan sadan vuoden kuluttua?

Satavuotiaista elokuvista on syytä nostaa esille kauniit, ajatuksia miellyttävästi kutkuttavat ranskalaisklassikot La Roue (1923) ja Hymyilevä Madame Beudet (1923). Viihteennälkäisten yleisöjen suosikkejakaan ei ole syytä unohtaa: Buster Keatonin Ruutia, räminää ja rakkautta (1923) sekä Harold Lloydin Turvallisuus viimeiseksi (1923) kirvoittivat naurunkyyneleitä! Vuoden suurimpiin hittifilmeihin lukeutui myös tämä päivän elokuva, joka vie suorinta tietä villiin länteen.
 
 
The Covered Wagon - Karavaani
Ohjannut James Cruze
USA 1923, 98 min.
Mykkäelokuva, Lännenelokuva, Seikkailu
Pääosissa: J. Warren Kerrigan, Lois Wilson, Ernest Torrence
 
 
 
Toukokuussa vuonna 1848 kaksi pitkää karavaania halkoo Yhdysvaltain Keskilännen valtavia tasankoja. Uudisasuttajat matkaavat itärannikolta kohti Oregonin viljavia maita ja omaksi otettavia tiluksia, mutta matkalla vaanii monia vaaroja ja houkutuksia. Kaikki matkalaisetkaan eivät vaikuta olevan aivan rehtejä kansalaisia. Kuinka vankkuriletkan matkaajien lopulta käy?

Suurella budjetilla tehty Karavaani on näyttävä ja rytmikäs lännenelokuva. Jos elo tuntemattoman luonnon armoilla ei riitä yksin tuomaan tarinaan jännitteitä, on mukaan on laitettu yksi romanssi, kahden matkalaisen kitkeriä erimielisyyksiä ja hurjia tapahtumia aina buffalonmetsästyksestä kultakuumeeseen. Jännitysähkystä huolimatta tarina ei ole kovin ikimuistoinen, vaikka tällaisella vauhtiretkellä mielenkiinto pysyy yllä väistämättä.

Karavaanista tuli yksi vuotensa suosituimpia hittielokuvia, jonka myötä koko lännenelokuvien lajityyppi nousi jälleen suureen suosioon. Elokuva on jäänyt mykkäkaudella menestyneen ohjaajan James Cruzen (1884─1942) maineikkaammaksi suosion huippukohdaksi. Westernien kaanonissa filmi on edelleen katsomisen veroinen, joskaan elokuva ei yllä lajityyppinsä ikonisimpien teosten tasolle.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti