torstai 16. elokuuta 2012

Our Hospitality - Ruutia, räminää ja rakkautta (1923)

Ohjannut John G. Blystone, Buster Keaton
USA 1923, 73 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Buster Keaton, Natalie Talmadge, Joe Roberts

Ouch!
Syksyllä 1923 sai ensi-iltansa kokoillan komedia, Ruutia, räminää ja rakkautta. Tästä 1800-luvun alkupuolen Yhdysvaltoihin sijoittuvasta slapstick-hupailusta tuli suuri menestys, ja sitä voidaan myös pitää Buster Keatonin kultakauden käynnistäjänä. Elokuvan tarinalla on vastineensa todellisuudessa, eikä sen aihepiiri varsinaisesti ole kovin kepeä. Kuitenkin tämä filmi käsittelee sukuriitojen teemaa sangen onnistuneesti ja osuvalla huumorilla!

New Yorkissa tätinsä luona kasvanut Willie McKay (Keaton) on palaamassa synnyinseuduilleen lunastamaan perimäänsä taloa. Willielle selviää karmea tarina kahden suvun, McKayden ja Canfieldien, vihanpidosta: yhä uudet sukupolvet vannovat tappavansa vihatun suvun jälkeläiset, vaikkei kukaan enää muistakaan mistä kauna on alkujaan peräisin. Willie pyrkii parhaansa mukaan välttelemään Canfieldin korstoja, mutta kuinka ollakaan - vieraillessaan ihastuksensa Virginian (Talmadge) kotona, hän huomaakin saapuneensa Canfieldien kartanoon. Vieraanvaraisuutta kunnioittavat Canfieldit sallivat Willien säästää henkensä niin kauan kuin vierailu kestää, mutta tilanteen tajuttuaan ei Willie-polo tahtoisikaan vierailun päättyvän lainkaan.

Kuuluisa stuntti!
Ruutia, räminää ja rakkautta on varsin onnistunut komedia, josta ei puutu myöskään jännitystä. Stunt-temppujen mestari Keaton onnistuu vielä tänäkin päivänä säväyttämään taituruudellaan: tässä elokuvassa hurjinta settiä nähdään kuohuvan vesiputouksen yllä. Yksi elokuvan ehdoton vahvuus on myös kuvatun aikakauden esittäminen. Erityisesti The Rocket -veturi sekä varhainen polkupyörä Gentleman's Hobby Horse ovat ilahduttavia yksityiskohtia, joista on myös kehitetty loistavaa komiikkaa! Kommelluksia täynnä oleva junamatka olikin suosikkikohtaukseni koko elokuvassa. Mielenkiintoinen aspekti on myös näyttelijäkaarti, johon kuuluu muun muassa kolme sukupolvea Keatoneita sekä Busterin silloinen vaimo Natalie Talmadge.

Tämä filmi ei ole Keatoneista kenties se paras, mutta joka tapauksessa loistava ja erinomaisen viihdyttävä. Tuskin maltan odottaa seuraavia Keaton-kuvia, joita 1001-listalla on vielä tulossa! Yksinkertaisesti: Buster on mestari.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti