keskiviikko 8. elokuuta 2012

The Phantom Carriage - Ajomies (1921)

Ohjannut Victor Sjöström
Ruotsi 1921, 93 min.
Mykkäelokuva, Fantasia, Kauhu
Pääosissa: Victor Sjöström, Tore Svennberg, Astrid Holm

Det finns en gammal, gammal kärra...
On uudenvuoden aatto. Kolme juoppoa tarinoi hautausmaalla vanhasta legendasta, ajomiehen kohtalosta. Nimittäin ken kuolee vuoden viimeisenä hetkenä, on joutuva itsensä kuoleman palvelukseen, ajomieheksi keräämään menehtyneiden sieluja... Ja kuinka ollakaan, vuoden viimeisellä hetkellä kolmikko ajautuu riitaan, jossa yksi miekkosista saa surmansa. Ennen ajomieheksi joutumistaan, on kuolleen Davidin (Sjöström) kohdattava menneisyytensä synnit.

Ajomies on yksi Ruotsin elokuvahistorian ehdottomia tähtihetkiä. Victor Sjöströmin ohjaus ja lukuisat erikoistehosteet ovat upeaa katseltavaa, puhumattakaan taitavista näyttelijöistä. Tarina polveilee useisiin takautumien takautumiin, mutta se ei silti tee juonesta vaikeaselkoista. Kertomus rakentuu vähitellen koko komeuteensa, eikä se perinteisestä Dickens-asetelmastaan tai kristillisestä sanomastaan huolimatta ole tusinatavaraa. Vuosien varrella tämä filmi on myös toiminut inspiraation lähteenä monille elokuvantekijöille, muun muassa Ingmar Bergmanille.

David ei ole vuoden mies.
Uudenvuoden aattona ensi-iltansa saanut Ajomies on takuulla painunut katsojien mielten syövereihin. Ilokseni voin myös todeta, että visuaalisesti komeat kuvat sekä jännittävä tarina toimivat loistavasti vielä liki sata vuotta myöhemminkin. Hetkittäin Ajomies tuntuu hieman hidastempoiselta, mutta sen katselu ei silti ole pitkäveteistä. Tarina ei iskenyt täydellä voimallaan syvimpään tajuntaani, mutta kaiken kaikkiaan tästä kuvaelmasta jäi hyvä, mutta myös oikealla tavalla karmiva fiilis.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti