keskiviikko 8. elokuuta 2012

The Phantom Carriage - Ajomies (1921)

Ohjannut Victor Sjöström
Ruotsi 1921, 93 min.
Mykkäelokuva, Fantasia, Kauhu
Pääosissa: Victor Sjöström, Tore Svennberg, Astrid Holm

Det finns en gammal, gammal kärra...
On uudenvuoden aatto. Kolme juoppoa tarinoi hautausmaalla vanhasta legendasta, ajomiehen kohtalosta. Ken kuolee vuoden viimeisenä hetkenä, on joutuva itsensä kuoleman palvelukseen, ajomieheksi keräämään menehtyneiden sieluja... Ja kuinka ollakaan, vuoden viimeisellä hetkellä kolmikko ajautuu riitaan, jossa yksi miekkosista saa surmansa. Ennen ajomieheksi joutumistaan on kuolleen Davidin (Sjöström) kohdattava menneisyytensä synnit.

Ajomies on yksi Ruotsin elokuvahistorian tähtihetkiä. Victor Sjöströmin ohjaus ja lukuisat erikoistehosteet ovat edelleen upeaa katseltavaa. Jännittävä tarina polveilee useisiin takautumien takautumiin, mutta se ei silti tee juonesta vaikeaselkoista. Kertomus rakentuu vähitellen koko komeuteensa, eikä se perinteisestä Dickens-asetelmastaan huolimatta ole tusinatavaraa.

David ei ole vuoden mies.
Uudenvuoden aattona ensi-iltansa saanut Ajomies on taatusti vavahduttanut aikalaiskatsojia, sillä filmi on edelleen monin tavoin hätkähdyttävän vaikuttava elokuva. Hetkittäin Ajomies etenee hieman hidastempoisesti, mutta katselu ei silti ole lainkaan pitkäveteistä. Ajomies on kiinnostava myös myöhemmän ruotsalaisen elokuvataiteen vuoksi, sillä vuosien varrella filmi on toiminut inspiraation lähteenä monille elokuvantekijöille, muun muassa Ingmar Bergmanille.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti