sunnuntai 26. elokuuta 2012

The Thief of Bagdad - Bagdadin varas (1924)

Ohjannut Raoul Walsh
USA 1924, 155 min.
Mykkäelokuva, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Douglas Fairbanks, Julanne Johnston, Snitz Edwards

When I held you in my arms-the very world did change.
Bagdadin varas on maaginen matka Tuhannen ja yhden yön tarinoiden maailmaan, jossa mikään ihme ei ole mahdoton. Seikkailussa nähdäänkin niin salaperäisiä aarteita, kamppailua prinsessan rakkaudesta, lentäviä mattoja kuin kauhistuttavia hirviöitäkin. Lisäksi kahden miljoonan budjetilla tehty seikkailuelokuva on edelleen täydessä terässään, eikä sen vaikuttavuus ole vuosien saatossa kärsinyt.

Elokuva kertoo Bagdadin kaupungissa elelevästä taiturimaisesta varkaasta Ahmedista (Fairbanks), joka eräällä ryöstöreissullaan törmää hurmaavaan prinsessaan (Johnston) ja rakastuu silmittömästi. Ahmed onnistuu myös valloittamaan neidon sydämen, mutta avioliitton onneen pääseminen korkea-arvoisen prinsessan kanssa ei ole helppoa pahaiselle varkaalle. Prinsessan asettaman ehdon mukaan hänet saa vaimoksensa se urho, joka noutaa hänelle seitsemän kuukauden kuluessa maailman harvinaisimman ihmeen. Ahmed syöksyy epäröimättä seikkailuun, kilpailijoista ja matkan vaaroista huolimatta.

Satumainen seikkailu maailman suurimpien ihmeiden maailmassa on toteutettu eritoten suurten lavasteiden, taidokkaan akrobatian ja erikoistehosteiden luoman taianomaisuuden myötä. Osansa on myös elokuvan suurilla tähdillä, Fairbanksilla ja Walshilla. Douglas Fairbanks oli yksi 1900-luvun alkupuolen valkokankaan sankarinimistä - hänet oli nähty jo ennen Ahmedin roolia muun muassa Zorrona sekä Robin Hoodina. Kepeästi liikkuva Ahmed onkin rosvoilustaan huolimatta elokuvan sankari, jolle mikään ei ole mahdotonta.

Erinomaisista lähtökohdistaan huolimatta Bagdadin varas jätti katsojan tällä kertaa hieman kylmäksi. Ehkäpä nämä Tuhannen ja yhden yön tarinat eivät varsinaisesti ole minulle se aiheista kiinnostavin, vaikkakin tämän elokuvan myötä ajattelin tutustua aiheeseen paremmin: jospa itse filmin taustalla olevan teoksen lukeminen tekisi tämän seikkailun katsomisesta vielä kiehtovampaa. Suurelle nykypäivän yleisölle tutuin filmi tästä aihepiiristä lienee Disneyn Aladdin (1992), jota Ahmedinkin aarteen- ja prinsessanmetsästys toki lähenee useassa käänteessä. Ilmeisesti Bagdadin varas -filmatisointi vuodelta 1940 kuitenkin on enemmän Aladdinin kaltainen.

Pisteytys:
7/10

2 kommenttia:

 1. Itselle tämän leffan maailma upposi aika hyvin ja siksi pidinkin leffasta paljon.

  Otan muuten tuon uusintafilmatisoinnin katseluun ihan tässä piakkoin, joten saa nähdä, iskeekö ihan samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se uusintaversio olisi kyllä mielenkiintoista nähdä! Luulenpa että tällekin leffalle täytyy vielä antaa uusi tilaisuus, olihan tässä sentään aika paljon kiehtovia piirteitä. :)

   Poista