maanantai 27. elokuuta 2012

Strike - Lakko (1924)

Ohjannut Sergei Eisenstein
Neuvostoliitto 1924, 82 min.
Mykkäelokuva, Draama
Pääosissa: Maksim Shtrauk, Grigori Aleksandrov, Mikhail Gomorov

A reason to strike.
Lakko on voimakas kuvaus joukkovoimasta ja yhteiskunnan eri luokkien kohtalosta kaaoksen keskellä. Kuuteen osaan jaettu filmi käsitteleekin aihetta nimenomaan kollektiivisuuden kautta: perinteisen yksilökuvauksen sijaan massat ovat elokuvan kantava voima. Alkusysäyksensä elokuvan tapahtumat saavat tehtaalta, jossa työntekijät ovat tyytymättömiä rankkoihin työskentelyolosuhteisiin ja herrojen painostukseen. Väkivaltaisuuksia seuraa työläisten ulosmarssi, ja pian suuri ihmisjoukko liittyy tukemaan lakkoaikeita.

Suurimman ja nimekkäimmän neuvosto-ohjaajan titteliä kantavan Sergei Eisensteinin esikoisohjaus Lakko on usein jäänyt tunnetumman mestariteoksen Panssarilaiva Potemkinin (1925) varjoon. Tästäkin huolimatta, Lakko on tituleerattu yhdeksi vaikuttavimmista esikoisohjauksista. Teatteriohjaajanakin kunnostautunut Eisenstein oli elokuvalle suuresti antautunut ohjaaja, jonka erityisalaa oli leikkaustekniikan kehittäminen. Eisensteinin antaumuksellisuus näkyy väkevästi jo tässä esikoisfilmissä - sen tunnelmassa, tapahtumakuvauksen rytmissä ja tarkasti rakennetuissa kohtauksissa. Elokuva pyrkii tavoittamaan vuoden 1912 hengen kuvaamalla eri yhteiskuntaryhmiä yhdistävää tapahtumaketjua ja toisiinsa kietoutuvia kohtaloita.

Lakko on huolellisesti ja tarkasti toteutettu kokonaisuus, jossa useat osiot ja yksityiskohdat toimivat saumattomasti keskenään. Mykkäelokuville usein tyypillinen ylinäytteleminen ryöppyää paikoin yli laidan, mutta se tuntuu suorastaan sopivan elokuvan näyttävään tyyliin. Eisensteinin suurimpana mestariteoksena pidetty Panssarilaiva Potemkin säväyttää enemmän, mutta myös Lakko jää katsojan verkkokalvoille pitkäksi aikaa. Elokuvan sanoma tiivistyy viimeisessä tiivistunnelmaisessa osiossa, jossa lapsi heitetään parvekkeelta ja loppukliimaksia rytmittää kaunistelematon lehmän teurastus. Elokuvan päättyessä hieman hengästyttää. Mitä juuri tapahtui? Lakko ei ole kevyttä katseltavaa, mutta silti hyvin esteettistä - hirveää ja kaunista yhtä aikaa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti