perjantai 31. elokuuta 2012

Sherlock Jr. - Kovaa kyytiä ja kaunokaisia (1924)

Ohjannut Buster Keaton
USA 1924, 44 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Buster Keaton, Kathyn McGuire, Ward Crane

The world's greatest detective - Sherlock Jr.
Kovaa kyytiä ja kaunokaisia on vauhdikas slapstick-höpsöttely, jossa elokuvat ja todellisuus sekoittuvat nuoren elokuvakoneenkäyttäjän haaveunissa. Buster Keatonin kolmas pitkä komediafilmi on taidokas luomus niin tarinankerronnan kuin hulvattoman huumorin saralla. Tälläkin kertaa Keaton-filmissä nähdään toilaileva ja rakastunut nuorukainen, junia ja useita klassisen komedian kikkoja - mutta se ei silti tarkoita että nämä elementit olisivat hivenenkään vertaa kuluneita.

Keaton esittää elokuvateatterissa työskentelevää nuorta miestä, joka haaveilee kuitenkin olevansa salapoliisi. Köyhä ja hyväsydäminen nuorukainen on myös rakastunut ihanaan neitoon (McGuire), jota valitettavasti liehittelee myös rikas kilpakosija (Crane). Kun poikaparka lavastetaan vielä syylliseksi näpistykseen, hänellä ei ole jäljellä enää muuta kuin päiväunensa mestarietsivän urasta ja rakastamastaan neidosta. Elokuvateatterissa hän laittaa nyyhkyfilmin pyörimään ja uppoutuu uneen. Tästä päiväunesta kehkeytyykin mielikuvituksellinen sekoitus haaveita ja todellisuutta.

Kovaa kyytiä ja kaunokaisia pohtii hauskasti ja oivaltavasti sitä, kuinka paljon elokuvien maailma vaikuttaakaan katsojiinsa. Idea on herkullinen edelleen, mutta Keatonin harmiksi elokuvasta ei kuitenkaan tullut samanlaista menestystä kuin vuoden takaisesta hitistä Ruutia, räminää ja rakkautta (1923). Kuten niin sangen moni muukin elokuva, myös Kovaa kyytiä ja kaunokaisia tunnustettiin klassikoksi ja mestariteokseksi vasta paljon myöhemmin.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti