maanantai 13. elokuuta 2012

Foolish Wives - Järjettömiä naisia (1922)

Ohjannut Erich von Stroheim
USA 1922, 117 min.
Mykkäelokuva, Draama
Pääosissa: Erich von Stroheim, Miss DuPont, Maude George

Money, money, money.
Järjettömiä naisia on kertomus itsekkäistä, nautintoja halajavista ökyrikkaista elostelijoista. Tapahtumapaikkana on rikkaiden unelmakaupunki Monte Carlo, jossa tapaamme kreivi Sergius Karamzin (Stroheim), joka ei saa kyllikseen naisista ja kaviaarista. Loistokas paratiisi on itsekkäiden lurjusten temmellyskenttä, jossa moraali tai hyveellisyys on parhaimmillaankin vain taitava roolisuoritus.

Tämä elokuva oli aikanaan ensimmäinen miljoonabudjetin elokuva ja sitä myötä myös Universalin siihenastisen historian loistokas kohokohta. Stroheim oli vastikään noussut yhdeksi merkkinimeksi Hollywoodin tärkeiden ohjaajien joukkoon, ja saikin kunnian käsikirjoittaa ja ohjata tämän tärkeän teoksen. Studio tosin ei ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen, mikä johti elokuvan railakkaaseen lyhentämiseen. Yhdysvaltalaisyleisö ei sulattanut edes lyhennettyä versiota, mutta muualla maailmassa Järjettömiä naisia sentään menestyi. Alunperin tämä filmi oli kestoltaan reippaat viisi (!) tuntia. Arvoitukseksi jää, olisiko kokopitkä leffa sitten ollut kokonaisvaltaisempi ja parempi, mutta minulle tämä kaksikin tuntia tuotti jonkinasteista tuskaa.

Tietyt tunnelmapalaset Monte Carlon huumasta ovat miellyttävää katseltavaa, ja tunnelmaa luodaan myös ajoittain väliteksteillä kertomalla ilonpidon kokonaisvaltaisesta aistimaailmasta - hevosten kavioiden kopinasta kaduilla ja värivalojen loisteesta. Elokuvan pointti tosin oli jossain aivan muualla, kieroissa roolihahmoissa ja toisiinsa kietoutuvissa mieliteoissa ja oman edun tavoittelussa. Kuulostaa kiehtovalta, mutta ainakaan ensikatselun perusteella en ole laisinkaan myyty.

Pisteytys:
4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti