perjantai 10. elokuuta 2012

La Souriante Madame Beudet - The Smiling Madame Beudet (1923)

Ohjannut Germaine Dulac
Ranska 1923, 54 min.
Mykkäelokuva, Draama, Impressionismi
Pääosissa: Germaine Dermoz, Alexandre Arquillière

Oh joy.
Madame Beudet (Dermoz) on loukussa onnettomassa avioliitossa. Hänen vastenmielinen miehensä (Arquillière) tekee typeriä käytännön piloja lataamattomalla aseella ja muutenkin elämä on ilotonta, ankeaa arkea. Kaikkeen kyllästynyt rouva päättää tehdä jotain radikaalia muuttaakseen kohtalonsa kertaheitolla. Voiko yritys onnistua?

La Souriante Madame Beudet on impressionistinen kuvaus porvarisnaisen elämästä ja myös yksi varhaisia feministisiä elokuvia. Päähenkilön kautta kuvastuu yleisempi yhteiskunnan tila ja siten elokuva ottaa vahvasti kantaa naisten asemaan. Älykkään rouva Beudetin potentiaali valuu hukkaan onnettomassa avioliitossa, jossa hänen ainoa roolinsa on olla maailman napana porsastelevan miehensä leikkikalu. Asetelma on äärimmilleen kärjistetty, mutta siten toki tehokas.

Elokuvan impressionistinen kuvaus on kaunista katseltavaa. Haavekuvina ja muistoina näkyvät ihmiset sekä liikkeiden muodostama tanssi rakentavat fantasiamaailmaa oikean todellisuuden rinnalle. Impressionistisen elokuvan keskeisiä piirteitä ovat juuri päähenkilön subjektiiviset kokemukset ja mielikuvat ja ne ovat keskeisellä sijalla myös tässä filmissä. Impressionistinen elokuva oli myös tyypillistä Ranskan 1920-luvun filmiteollisuudelle, joten La Souriante Madame Beudet on ainutlaatuisten piirteidensä ohella mielenkiintoinen tyyppiesimerkki aikakautensa ranskalaisesta elokuvamaailmasta.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti