perjantai 10. elokuuta 2012

La Souriante Madame Beudet - The Smiling Madame Beudet (1923)

Ohjannut Germaine Dulac
Ranska 1923, 54 min.
Mykkäelokuva, Draama, Impressionismi
Pääosissa: Germaine Dermoz, Alexandre Arquillière

Oh joy.
Madame Beudet (Dermoz) on loukussa onnettomassa avioliitossa. Hänen vastenmielinen miehensä (Arquillière) tekee typeriä käytännön piloja lataamattomalla aseella, elämä on pitkästyttävää ja vailla iloa. Kaikkeen kyllästynyt rouva päättää tehdä jotain kamalaa muuttaakseen elämänsä kertaheitolla. Voiko yritys onnistua?

La Souriante Madame Beudet on impressionistinen kuvaus porvarisnaisen elämästä, ja myös yksi ensimmäisiä feministisiä elokuvia. Tässä elokuvassa nainen on aktiivinen ajattelija ja tekijä. Yksilön kautta luotu asetelma kuvastaa yleisempää yhteiskunnallista tilannetta ja ottaa siten vahvasti kantaa naisten asemaan. Madame Beudet on älykäs ja luova yksilö, kahlittuna maailman napana porsastelevan miehensä rinnalle.

Elokuvan impressionistinen kuvaus on kaunista katseltavaa - haavekuvina ja muistoina näkyvät ihmiset sekä liikkeiden muodostama tanssi rakentavat fantasiamaailmaa oikean todellisuuden rinnalle. Impressionistisen elokuvan keskeisiä piirteitä ovat juurikin päähenkilön subjektiiviset kokemukset ja mielikuvat, ne ovat keskeisellä sijalla myös tässä filmissä. Impressionistinen elokuva oli myös tyypillistä Ranskan 1920-luvun filmiteollisuudelle, joten La Souriante Madame Beudet on ainutlaatuisten piirteidensä ohella myös tyyppiesimerkki aikakautensa ranskalaisesta elokuvamaailmasta. Kiehtovinta elokuvassa onkin, impressionismin hengessä, Madame Beudetin kokemusmaailman havainnointi. La Souriante Madame Beudet on mielenkiintoinen katselukokemus, jonka pariin tulen varmasti vielä palaamaan!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti