lauantai 23. joulukuuta 2023

23. luukku: Elokuvavuosi 2023 osa 1.

Do you guys ever think about dying?
 
Vuosi 2023 on ollut käärijänvihreä ja barbinpinkki! Alkuvuoden Oscar-huumassa juhlittiin omaperäistä komediaa Everything Everywhere All at Once (2022), kesällä Barbenheimer-ilmiö valloitti katsojat sekä teatterit ja loppuvuodesta olemme saaneet ihastella, kuinka Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet (2023) ihastuttaa katsojia ympäri maailman. Vuoden jälkipuoliskoa on sävyttänyt Hollywoodin näyttelijälakko, joka siirsi monia ensi-iltoja tuota tuonnemmaksi.

Päivän luukusta pärähtää vuoden menestyksekkäin hittielokuva, kesän blockbuster Barbie. Sen vastapainoksi esille nousee pienemmälle huomiolle jäänyt pohjoismainen draama, joka sai ensi-iltansa jo alkuvuodesta. Elokuvia yhdistää yhteiskuntakriittinen, aikaamme terävästi kommentoiva sävy, vaikka filmien lajityypit ovat keskenään sangen erilaisia. Huomisen viimeisessä luukussa luvassa on kaksi loppuvuoden tuoreehkoa ensi-iltaa, joissa haikaillaan mennyttä aikaa.


Ellos eatnu - La elva leve - Anna joen virrata
Ohjannut Ole Giæver
Norja & Suomi 2023, 118 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Ella Marie Hætta Isaksen, Gard Emil
 
 
 
 
Tositapahtumiin perustuvassa draamassa seurataan saamelaisyhteisön kapinaa, kun Norjan hallitus kaavailee vesivoimalan rakentamista saamelaisten maille. Elinkeinot ovat vaarassa tuhoutua ja maiden mukana lanan alle ovat jäämässä kulttuuri, identiteetti ja ihmisoikeudet. Elokuvan fiktiivinen osuus koskee tarinan päähenkilöä, nuorta opettajaa Esteriä (Isaksen), joka etsii omaa ääntään ja kamppailee saamelaisuuteen liitetyn häpeän kanssa.

Anna joen virrata kuvaa tärkeää ja päivänpolttavaa saamelaishistoriaa. Elokuvan tapahtuma-aika on 1970─1980-lukujen taite, josta ei ole kovin pitkä aika. Saamelaisten saama kohtelu puistattaa ja loppu jättää tulevaisuuden avoimeksi. Ehkä näistä ajoista on tultu hieman eteenpäin, mutta taistelu ei ole lähelläkään loppua. Anna joen virrata on tarinaltaan tasapainoinen, vaikka Esterin kasvukertomus on melko tutulla sapluunalla rakennettu. Se ei haittaa, sillä käänteet tempaavat mukaansa. Filmin kruunaa tunnelmallinen musiikki, jonka ovat säveltäneet Ola Fløttum ja Pessi Levanto. Tämän elokuvan rinnalle katsottavaksi sopii toinen pohjoismainen draama Saamelaisveri (2016) sekä tänä vuonna ensi-iltansa saaneet dokumentit Je'vida (2023) sekä Mácchan - Kotiinpaluu (2023).
 
Pisteytys: 8/10
 
Barbie
Ohjannut Greta Gerwig
USA & Iso-Britannia 2023, 114 min.
Seikkailu, Fantasia, Komedia
Pääosissa: Margot Robbie, Ryan Gosling
 
 
 
 
Pinkissä Barbie-maailmassa on meneillään jälleen yksi unelmapäivä, kunnes Barbie (Robbie) saa oudon inhimillisen ajatuksen omasta kuolevaisuudestaan. Greta Gerwigin Barbie on taitava yhteiskunnallinen elokuva, jossa vilisee riemukas määrä popkulttuuri-viitteitä. Feministisessä tarinassa muovinen unelmamaailma ja todellisuus limittyvät riehakkaan hauskalla tavalla.

Misogynia, patriarkaalisuus ja kapitalismi ovat vakavia aiheita, mutta niiden kritiikistä kasvaa viihdyttävä fantasiaseikkailu. Kapitalismin tuhovoimaa tosin ei juuri nälvitä. Syynä on se, ettei elokuva voi mitenkään kiistää olevansa Mattelin suuri Barbie-mainos. Juuri siksi Barbie ei ole aivan niin intersektionaalinen ja radikaali räjäytys kuin toivoa sopisi, mutta oikein hyvä ja hauska elokuva se on tällaisenaankin. It's Kenough!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti