torstai 2. elokuuta 2018

Heinäkuun elokuvat 2018

Sameblod - Saamelaisveri
Ohjannut Amanda Kernell
Norja, Tanska & Ruotsi 2016, 110 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris RimpiAmanda Kernellin moninkertaisesti palkittu Saamelaisveri sijoittuu 1930-luvun Ruotsin Lappiin. Teini-ikäinen Elle Marja (L. Sparrok/Rimpi) käy saamelaislapsille tarkoitettua koulua, mutta kyläyhteisön pilkka ja rotuopillinen häväistys saavat hänet haaveilemaan toisenlaisesta elämästä. Saamelaisveri on erinomainen avaus, jonka soisi tuovan vanavedessään lisää tilaa ja volyymia saamelaisten äänelle. Tärkeän ja koskettavan aiheensa lisäksi elokuvan ansioksi luettakoon myös sen kaunis kuvaus ja ennen kaikkea pääosaa näyttelevän Lene Cecilia Sparrokin upean voimakas roolityö.

Pisteytys: 8/10

Mr. Bean's Holiday - Mr. Bean lomailee
Ohjannut Steve Blendelack
Iso-Britannia, Ranska, Saksa & USA 2007, 90 min.
Komedia
Pääosissa: Rowan Atkinson, Maxim Baldry, Emma de Caunes, Willem DafoeMr. Bean (Atkinson) voittaa lomamatkan Ranskaan ja tietenkin reissu on täynnä kommelluksia. Löyhäjuonisessa road moviessa huumorin kukka ei oikein kukoista, sillä vitsit ovat lähinnä uudelleenlämmityksiä Beanin vanhoista toilailuista. Mr. Beanin edesottamukset toimivat kyllä mainiosti lyhyinä sketseinä, mutta elokuviin paukut eivät riitä. Kymmenen vuotta vanhempi Bean - äärimmäinen katastrofielokuva (1997) on sekin vain niukasti tätä lomareissua parempi. Juonen heikkoudesta huolimatta Ranskan maaseudun leppoisat näkymät välttivät ainakin tällä kertaa viihteeksi helteen uuvuttamille laiskureille.

Pisteytys: 4/10

Tokasikajuttu
Ohjannut Jukka Kärkinen & Jani-Petteri Passi
Suomi, Tanska, Norja & Ruotsi 2017, 100 min.
Dokumentti
Pääosissa: Pertti Kurikka, Kari Aalto, Sami Helle, Toni VälitaloMenestysdokkarin Kovasikajuttu (2012) rinnalle tehty Tokasikajuttu tarkastelee Pertti Kurikan Nimipäivien viisuhumua sekä bändiläisten arkea. Tokasikajutussa ei aivan ole ensiosan taikaa, mutta aitoudessaan se on silti mainio ja samaistuttavakin, esille kun nousevat monet ihmiselon tunteet aina pettymyksestä veljesrakkauteen, akuuttia kakkahätää tai riipaisevaa kolmiodraamaa unohtamatta. Ennen kaikkea Tokasikajuttu todistaa, että punk ei ole kuollut!

Pisteytys: 8/10

One Hundred and One Dalmatians  - 101 dalmatialaista
Ohjannut Clyde Geronimi, Hamilton Luske & Wolfgang Reitherman
USA 1961, 79 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Rod Taylor, Ben Wright, Betty Loy GersonLontoolaisperheen dalmatialaispari pyöräyttää viisitoista hellyyttävää luppakorvaa, mutta perheonnea uhkaa turkisintoilija Cruella De Vil (Gerson). Kun koiranpennut varastetaan, vain hämyhaukku voi auttaa. Cruella De Vil on kiistämättä yksi kaikkien aikojen antagonisteja, mikä puistattava ilkimys hän onkaan! 17. Disney-klassikko on animoitu mainion luonnosmaisesti ja kulmikas jazz sopii piirrostyyliin. 101 dalmatialaista oli ilmestyessään menestys ja kirvoitti kehut myös kriitikoilta. Hauvoilla rahastusta jatkettiin vuonna 1996, kun elokuvasta väännettiin kehno mutta tuottoisa uusintaversio, ja kauppojen lastenosastot täyttyivät laikukkaista oheistuotteista.

Pisteytys: 8/10

Leningrad Cowboys Go America
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi & Ruotsi 1989, 78 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Matti Pellonpää, Sakke Järvenpää, Sakari KuosmanenAki Kaurismäen road moviessa "maailman surkein yhtye" Leningrad Cowboys muuttaa otsatötteröt tutisten Siperiasta Ameriikkaan, jossa rock'n'roll tulee tutuksi. Hupaisista musiikkinumeroista ja pikkuvitseistä koostuva elokuva on kehno ihan tietoisestikin. Jonkinmoista kulttimainettakin nauttinut leffa sai sittemmin pari jatko-osaa (1993, 1994). Hauska fakta: tämä oli aikanaan ensimmäinen näkemäni Kaurismäen elokuva. Ensikatselu tapahtui television välityksellä joskus 1990-luvun alussa ja tukkatyyli painui lähtemättömästi mieleen.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti