lauantai 11. elokuuta 2018

Keeper of Promises - Lupaus (1962)

Ohjannut Anselmo Duarte
Brasilia 1962, 98 min.
Draama
Pääosissa: Leonardo Villard, Glória Menezes, Dionísio Azevedo

Santa Barbara!
Yksinkertainen maanviljelijä Zé (Villard) haluaa kiittää pyhää Barbaraa, koska uskoo tämän pelastaneen perheen rakkaan aasin. Zé on luvannut pyhimykselle kantavansa suuren ristin pyhimykselle osoitettuun kirkkoon Salvadorin kaupunkiin, mutta perille päästyään Zé joutuu ongelmiin. Pappi ja kaupunkilaiset eivät ymmärrä miehen tarkoitusperiä, ja viaton uskontunnustus räjähtää karnevalistiseksi kapinaksi.

Lupaus (O Pagador de Promessas, engl. myös The Given Word) toi Brasilian jälleen elokuvamaailman valokeilaan. Pari vuotta aiemmin maailmanmaineeseen oli noussut sambatunnelmissa keinuva rytmikäs Musta Orfeus (1959). Samankaltaisilla sambarytmeillä ryyditetty Lupaus palkittiin Kultaisella palmulla ja nimettiin myös Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvan saama suosio on helppo ymmärtää: kokonaisvaltaisesti toimivan näyttämöllepanon lisäksi yksinkertainen mutta paljonpuhuva käsikirjoitus on loistava.

Suureen väärinkäsitykseen perustuvan draaman ainekset löytyvät itsekkyydestä ja sokeudeksi muuttuvasta fanaattisuudesta. Päähenkilön kohtaamat epäoikeudenmukaisuudet johtuvat siitä, etteivät hänen kohtaamansa henkilöt kykene todelliseen altruismiin. Erityisesti korostuu ristiriita kansan ja kirkonmiesten uskonnonharjoittamisen välillä: kansanperinne ja kristinoppi sulautuvat tavallisen kansan elämässä ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi, mutta elokuvan antagonistiksi nouseva pappi isä Olavo (Azevedo) onnistuu näkemään Zén toiminnassa ainoastaan paholaisen tekoja. Huomiotta eivät jää myöskään maallistuneet toimittajat tai muut kaupunkilaiset, jotka pyrkivät hyötymään kirkon portaille syntyneestä konfliktista "auttamalla" ristinkantajaa omine häikäilemättömine keinoineen.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti