perjantai 17. elokuuta 2018

The Man Who Shot Liberty Valance - Mies joka ampui Liberty Valancen (1962)

Ohjannut John Ford
USA 1962, 123 min.
Lännenelokuva, Draama
Pääosissa: James Stewart, John Wayne, Vera Miles, Lee Marvin

This time, right between the eyes...
Shinbonen asemalle puuskuttava juna tuo mukanaan senaattori Ransom Stoddardin (Stewart), joka on saapunut rauhalliseen kaupunkiin osallistuakseen hautajaisiin. Vainaja on monelle kaupunkilaiselle tuntematon vanhus. Utelias lehdistö vaatii Stoddardia kertomaan kuka edesmennyt oli, ja niin alkaa tarina nuoresta kaupunkilaisesta lakimiehestä, karskista karjatilallisesta Tom Doniphonista (Wayne), hurmaavasta Hallie-neidosta (Miles) ja roistosta nimeltä Liberty Valance (Marvin), jotka kaikki kerran kohtasivat keskellä villeintä länttä, kylässä nimeltä Shinbone.

John Fordin (1894─1973) Mies joka ampui Liberty Valancen jäi westernmestarin viimeiseksi suureksi klassikoksi. Elokuva asettuu Fordin ikimuistoisimpien länkkäreiden sarjaan, josta yhtä mainiosti muistetaan teokset Etsijät (1956), Aavikon laki (1946) ja Hyökkäys erämaassa (1939). Spagettiwesternien valtakauden aattona ilmestynyt filmi tuntuu myös ylipäätään aikakautensa ja lajinsa viimeiseltä merkkiteokselta. Liberty Valancen mitä mainioin lännentarina maalailee valkokankaalle täsmällisesti vanhan kunnon mielikuvituksellisen myyttisen villin lännen saluunatappeluineen, urheine ratsumiehineen ja pyssyä paukuttelevine lainsuojattomineen. On kuitenkin jo hyvästien aika, sillä sivistys hiipii vähitellen syrjäkylillekin Ransom Stoddardin hahmossa. Legendat jäävät silti elämään, ja sen saa myös Stoddard huomata.

Mies joka ampui Liberty Valancen kysyy, täytyykö villin lännen olla villi ─ eivätkö erimielisyydet ratkeaisi muutenkin kuin ruutia tuhlaamalla? Kontrastia tuovat parhaiten esiin vakiorooleissaan loistavat päätähdet: James Stewart on oikeudentuntoinen sovittelija ja John Wayne jäyhä konservatiivi. Kuitenkin yhteistyö on voimaa ja erilaiset miehet onnistuvat myös ymmärtämään toisiaan. Mies joka ampui Liberty Valancen on ensimmäinen elokuva, jossa monia lännenklassikoita tähdittäneet Stewart ja Wayne esiintyvät yhdessä. Miehet nähdään samassa elokuvassa, joskaan ei vastanäyttelijöinä, myös seuraavana vuonna ensi-iltaan tulleessa usean ohjaajan (mm. Fordin) eeppisessä lännensaagassa Näin valloitettiin villi länsi (1962). Konkareiden toista kunnollista yhteistyötä saatiin odottaa aina vuoteen 1976, jolloin kaksikko kohtasi Don Siegelin länkkärissä Revolverimies. Kumpikaan mainituista elokuvista ei liene tämän mestariteoksen veroisia, mutta täytynee silti lisätä kumpainenkin katselulistalle jo ihan vain legendaaristen näyttelijöiden tuoman ilon vuoksi.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti