keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Kesäkuun elokuvat 2019

Bohemian Rhapsody
Ohjannut Bryan Singer
Iso-Britannia & USA 2018, 134 min.
Biografia, Draama, Musikaali
Pääosissa: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee




Bohemian Rhapsody kertoo Queenin solistina tunnetuksi tulleen Freddie Mercuryn (1946─1991) tarinan nuoruusvuosista tähteyteen. Elokuva on teknisesti hienosti toteutettu ja playbackina soitettu musiikki on tietenkin loistavaa, eritoten lopun Live Aid -huipennus on hieno. Ulkoisten seikkojen näyttävyydestä ja tarkasta kopioinnista huolimatta elokuva ei tavoita rock-ikonin luonnetta ja lattea biografia on kaukana Queenin musiikin mahtipontisesta dramatiikasta. Rakenteeltaan Bohemian Rhapsody on yllätyksetön, paikoitellen täysin surkeasti rytmitetty tusinatuote ─ toisin kuin nimikkobiisi ja Freddie Mercury itse.

Pisteytys: 4/10

A Film with Me in It - elämä kuin elokuvaa
Ohjannut Ian Fitzgibbon
Irlanti 2008, 89 min.
Komedia, Rikos
Pääosissa: Mark Doherty, Dylan Moran, Keith Allen




Irlantilainen musta komedia kertoo huonosti menestyneestä näyttelijästä Markista (Doherty), jonka asunnossa sattuu yhtäkkiä liuta kuolemantapauksia. Ehkäpä jonkun mielestä leffa on hauska, mutta itse sain tästä irti vain pari pientä hymähdystä. Elokuva ei kestä puoltatoista tuntia enempää, mutta se tuntuu silti ylipitkältä sketsiltä. Tältä koomikkokaartilta olisi voinut odottaa jotain parempaakin.

Pisteytys: 3/10

The Death of Stalin
Ohjannut Armando Iannucci
Iso-Britannia, Ranska, Belgia, Kanada & USA 2017, 107 min.
Komedia, Draama, Historia
Pääosissa: Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor



Tavattoman epäkorrekti, mutta hulvaton poliittinen satiiri The Death of Stalin tarkastelee kuhinaa vallan kulisseissa Stalinin menehdyttyä. Tarina tietenkin pohjautuu tositapahtumiin, mutta aikalaistodellisuuden sijaan elokuva kertoo enemmän nykyajasta ja mahdollisuudesta tarkastella diktatuurin järjettömyyttä huumorin keinoin. Välillä elokuvan vankilamiljööt ja teurastuskohtaukset vetävät mielen apeaksi, mutta sitten murjaistaan taas nopeasti vitsi; lisäksi englanti kielenä ja slapstick-henkinen koominen sävy etäännyttävät vaikeasta aiheesta. Runsas kiroilu tosin toimisi tehokeinona paremmin, jos sitä ei käytettäisi joka toisessa lauseessa.

Pisteytys: 8/10

Lady and the Tramp - Kaunotar ja Kulkuri
Ohjannut Clyde Geronimi, Wilfred Jackson & Hamilton Luske
USA 1955, 76 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Barbara Luddy, Larry Roberts, Peggy Lee



Lupsakassa hauvaromanssissa seurataan rotukoira Kaunottaren (Luddy) ja kadulla elelevän piskin Kulkurin (Roberts) yhteistä taivalta. Filmistä muistetaan eritoten ikoninen spagettikohtaus ja viehättävä Bella Notte -sävelmä. Aikansa maailma näkyy ainakin siinä, että sivuosissa nähtävät eläinhahmot perustuvat etnisiin stereotypioihin. Saa nähdä, kuinka asiaa käsitellään tulevassa live-action-versiossa, jonka on määrä saada ensi-iltansa loppuvuodesta 2019.

Pisteytys: 6/10

How the West Was Won - Näin valloitettiin Villi Länsi
Ohjannut Henry Hathaway, John Ford & George Marshall
USA 1962, 164 min.
Lännenelokuva, Seikkailu Draama
Pääosissa: Debbie Reynolds, Carroll Baker, James Stewart, Gregory Peck, Karl Malden



Eeppinen lännen valloituksen tarina seuraa Prescottien perheen vaiheita aina uudisraivaajien ajoista kultaryntäykseen ja sisällissodan taisteluihin. Lopulta Amerikan halkova rautatie vie suvun kohti uutta vuosisataa. Kolmen ohjaajan episodielokuvaa tähdittävät lukuiset eturivin näyttelijät ja Cinemarama-tekniikalla kuvattu filmi on komeaa katsottavaa. Lännen valloitus tosin esitetään kiusallisen kritiikittömänä sankaritarinana ja kertomusta vaivaa muutenkin pinnallisuus: lukuisat kiinnostavat hahmot ehdi päästä kunnolla esille, kun on jo siirryttävä seuraavaan episodiin. Kertomus itsessään olisikin toiminut syvällisemmin vaikkapa tv-sarjana, ja niinpä 1970-luvulla sellainenkin tehtiin.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti