lauantai 27. heinäkuuta 2019

Dirty Harry - Likainen Harry (1971)

Ohjannut Don Siegel
USA 1971, 102 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Clint Eastwood, Harry Guardino, Andrew Robinson

"Do I feel lucky?" Well, do ya, punk?
Kovaotteinen ja lakia löyhästi tulkitseva rikostutkija Harry Callahan (Eastwood) saa vastaansa Scorpioksi nimetyn murhaajan (Robinson). Scorpio on murhannut kylmäverisesti jo yhden naisen ja vaatii jättimäisiä lunnaita tai muuten surmatöitä on tulossa lisää. Harryn herkästi laulava 44. Magnum ja piittaamattomuus säännöistä johdattavat hänet vastakkain murhaajan kanssa, mutta kaikki poliisivoimissa eivät siltikään arvosta Harryn omapäisiä toimintatapoja.

Likainen Harry edustaa uudenlaisten rikoselokuvien aikakautta, joissa todellinen maailma on kylmäävällä tavalla läsnä. Samana vuonna ilmestyi lisäksi toinen kyttätoiminta Kovaotteiset miehet (1971), joka sekin vahvisti uuden ja raaemman rikosviihteen valtavirtaistumista. Murhatilastot olivat kasvussa eritoten elokuvan tapahtumapaikassa San Franciscossa ja kaiken lisäksi Likainen Harry ammensi näkyvästi inspiraatiota Yhdysvaltoja piinaavista Zodiac-murhista. Sittemmin Zodiac-murhaajan mysteeriä on tutkittu muissakin elokuvissa, joista viimeisin on rikosdraama Zodiac (2007).

Rankkaa toimintaa oli toki nähty valkokankailla jo aiemminkin. Verisimmän elokuvan titteliä piti hallussaan edelleen western Hurja joukko (1969) ja luotien armottomuuteen oli totuttu jo Clint Eastwoodin tähdittämissä spagettiwesterneissä, mutta Likainen Harry kuumensi tunteita ajankohtaisuudellaan. Suomessakin elokuva kiellettiin aluksi kokonaan. Vaikka Likainen Harry herätti pahennusta, se menestyi lippuluukuilla hyvin ja suosio poiki lopulta peräti neljä jatko-osaa (1973─1988). Raa'alle väkivaltaviihteelle on jo 2010-luvulle tultaessa ehtinyt hivenen turtua, mutta se ei vähennä Likaisen Harryn tehoa! Kiinnostavan ja kylmäävän aikalaiskontekstinsa lisäksi tiivistunnelmainen rikosmysteeri nostaa sykettä ja kiistämättä välillä hieman puistattaakin.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti