USA, Itä-Saksa & Länsi-Saksa 1971, 100 min.
Fantasia, Komedia, Musikaali
Pääosissa: Gene Wilder, Peter Ostrum, Jack Albertson
The suspense is terrible... I hope it'll last. |
Roald Dahlin samannimiseen kirjaan (1964) perustuva Jali ja suklaatehdas sijoittuu pikkukaupunkiin, joka on tunnettu salaperäisestä suklaatehtaastaan. Mystinen suklaatehtailija Willy Wonka (Wilder) avaa pitkästä aikaa tehtaansa ovet, mutta vain niille viidelle lapselle, jotka löytävät suklaalevyn kääreestä kultaisen pääsylipun. Paikallisella köyhällä poikaressulla Charliella (Ostrum), tai suomeksi Jalilla, käy kisassa hyvä tuuri. Wonkan tehdas paljastuu varsinaiseksi satumaaksi, mutta herkkujen haavemaa on myös vaaroja ja opetuksia täynnä.
Vaikka Jali ja suklaatehdas on vuosikymmenten kuluttuakin mukaansatempaava fantasiaseikkailu, on mukana jokunen nykypäivälle kumma kuriositeetti. Lihavuuden pilkkaaminen on jo jäänyt muodista ja Umppa-Lumppien pelastajana esiintyvä Willy Wonka on pahimman luokan kolonialisti! Lieköhän tehdastyöläisillä edes työehtosopimusta, pohtii aikuisten elämässä paatunut entinen lapsi. Ajan patina vie filmiltä sen parhaimman terän, mutta muuten omaperäinen maailma, vinksahtanut huumori ja hassut laulut viihdyttävät edelleen. Sanoma lasten kasvattamisen tärkeydestä pitää sekin kutinsa, vaikka keinot asian osoittamiseksi ovat hieman vanhentuneet.
Jali ja suklaatehdas jäi kauas tavoitteistaan lippuluukuilla, vaikka kriitikot eivät elokuvaa aivan lytänneetkään. Nykypäivänä elokuvasta taidetaan parhaiten tuntea Willy Wonka -meemi, vaikka tuskin Dahlin tarinakaan on tyyten unohduksissa. Kertomusta uudelleenlämmitteli Tim Burton vuonna 2005, hieman alkuperäiselle kirjalle uskollisemmin. Tässä ensimmäisessä elokuvaversiossa luotetaan toki myös pitkälti Dahlin tarinaan, mutta Willy Wonka saa Charlieta suuremman osan ─ eipä siis ihme, että Gene Wilderin räväkkä rooli muistetaan elokuvasta parhaiten. Charlieta näytellyt Peter Ostrum ryhtyi vartuttuaan eläinlääkäriksi, ja niinpä Jali ja suklaatehdas jäi sympaattisen Ostrumin ainoaksi roolityöksi.
Pisteytys:
7/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti