tiistai 19. tammikuuta 2016

Detour - Kiertotie (1945)

Ohjannut Edgar G. Ulmer
USA 1945, 67 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Tom Neal, Ann Savage, Claudia Drake, Edmund MacDonald

Shut-up, yer makin' noises like a husband!
Elämän murjoma kapakkapianisti Al (Neal) on lähtenyt tien päälle. Onnelliset sattumat eivät osu Alin matkan varrelle, eikä hän varsinaisesti osaa kääntää eteensä sattuvia tilanteita voitokseen. Ongelmat alkavat kasaantua toden teolla, kun Al poimii kyytiinsä muuan liftarin, häikäilemättömän Veran (Savage). Kovan onnen kaveri Al joutuu huomaamaan, että hänen painajaisensa onkin vasta alkamassa.

Ohjaaja Edgar G. Ulmer on tunnettu b-leffoistaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö hänellä olisi ollut ainutlaatuista elokuvan tajua. Myös Kiertotie toteutettiin täysin halpistuotantona ja kuvattiin vaivaisessa kuudessa päivässä. Tekniset virheet pistävät silmään, mutta lopputulos on joka tapauksessa upea ja unohtumaton. Halpa tuotantoprosessi ei oikeastaan ole edes haitaksi: tarinan kertominen on tärkeämpää, ja tämän tarinan tapauksessa pieni rosoisuus sopii kuvioon.

Vaatimattomissa puitteissa syntynyt Kiertotie on tituleerattu yhdeksi lajityyppinsä parhaista klassikoista, ja jo ilmestymisvuonnaan se sai kriitikoilta positiivisen vastaanoton. Umpisurkeissa vesissä kahlaavat hahmot, pisteliäs dialogi ja nuhjuiset miljööt tekevät mieleenpainuvan film noirin. Elokuva on myös varsin helppo löytää katsottavaksi, sillä se on vapautunut public domainiksi.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti