keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Stagecoach - Hyökkäys erämaassa (1939)

Ohjannut John Ford
USA 1939, 96 min.
Lännenelokuva, Seikkailu
Pääosissa: John Wayne, Claire Trevor, Andy Devine, John Carradine, Thomas Mitchell

There are some things a man just can't run away from.
Matkustajia täynnä oleva postivaunu on lähdössä vaaralliselle matkalle halki villin lännen. Matka kulkee pienestä kaupungista toiseen, sotaisten apassien territorion lävitse. Postivaunuihin mahtuu koko yhteiskunta pienoiskoossa: kunniallinen nainen kontrastinaan kapakkatanssija, juopotteleva lääkäri ja viskikauppias sekä yllättäen seuraan liittyvä vankikarkuri. Jokaisella on oma tarinansa ja kohtalonsa.

Toisin kuin elokuvan suomenkielinen nimi kenties antaa ymmärtää, Hyökkäys erämaassa ei ole varsinainen toimintawestern - vaikka toki se vauhdikas hyökkäyskin lopulta nähdään.  Elokuvassa on kyse kiehtovista hahmoista, jotka ristiriitaisuudellaan, kiehtovilla persoonallisuuksillaan ja keskinäisillä konflikteillaan luovat intiaanihyökkäyksen uhkaakin suuremman jännitteen. Hahmot on käsikirjoitettu valtavan upeasti ja loistava näyttelijäntyö kruunaa kokonaisuuden. Thomas Mitchell ansaitsi juoppotohtorin roolillaan sivuosa-Oscarin, kieltämättä Doc Boone onkin yksi elokuvan mielenkiintoisimpia ja ikimuistoisimpia hahmoja. Erityismaininnan ansaitsee myös legendaarinen John Wayne, jonka ura lähti tämän elokuvan myötä huikeaan nousukiitoon.

Hyökkäys erämaassa on merkittävä filmi koko lännenelokuvien genren kannalta. Vaikka lajityyppiä oli 1930-luvulla nähty valkokankailla valtavasti, eivät länkkärit olleet onnistuneet tarjoamaan uusia oivalluksia enää pitkään aikaan. John Fordin uudistava ote pelasti westernin surkeasta alennustilastaan. Kiehtovan tarinan ja henkilöiden lisäksi elokuvassa on nimittäin paljon muutakin ihasteltavaa: Arizonan jylhät maisemat sekä taidolla valitut kuvakulmat ja sulavat leikkaukset hiovat filmistä mieleenpainuvan visuaalisen elämyksen. Tämä matka kannattaa ehdottomasti kokea.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti