maanantai 6. tammikuuta 2014

Briging Up Baby - Hätä ei lue lakia (1938)

Ohjannut Howard Hawks
USA 1938, 102 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa: Cary Grant, Katharine Hepburn

-- "Don't lose your head!" -- "I've got my head, I've lost my leopard!"
Howard Hawksin screwball-klassikko Hätä ei lue lakia kertoo vässykästä palentologista David Huxleysta (Grant), jonka työ- ja avioliittosuunnitelmat menevät sekaisin rikkaan perijättären Susan Vancen (Hepburn) ansiosta. Susan rakastuu höpsöön Davidiin korviaan myöten, ja tämän sydämen valloittaakseen hän juonittelee professoriraukan hyysäämään musiikkia rakastavaa lemmikkileopardiaan - joka tietenkin pääsee karkuun.

Ironista kyllä, väärinkäsitysten kustannuksella vitsaileva filmi ei saanut aikanaan osaksi ymmärrystä useimmilta kriitikoilta, saati sitten suurelta yleisöltä: sukupuoliroolien ja ajan tapojen raisu pöllytys oli monille kauhistus. Vaikka elokuva ei ollutkaan aivan täydellinen floppi, sen kehno menestys johti kuitenkin Hawksin sopimuksen päättymiseen RKO-studion kanssa. Hawks itse vetosi epäonnistuneisiin hahmoihin, jotka hulluudessaan eivät tarjonneet yleisölle samaistumisen kokemusta tai häivääkään normaalista elämästä. Ajan kuluessa filmi ihastuttavine henkilöineen on kuitenkin saavuttanut ansaitsemaansa arvostusta.

Vuosikymmenet on toki myös arvuuteltu Davidin "Because I just went gay all of a sudden!" -huudahduksen syvempää merkitystä. Onko tämä elokuvahistorian ensimmäinen kerta, kun sanaa gay käytetään tarkoittaen jotain muuta, kuin hilpeää olotilaa? Varmuutta asiasta tuskin saadaan, mutta kohtaus on joka tapauksessa näkemisen arvoinen.

Hätä ei lue lakia on hulvaton filmi, täynnä nokkelaa sanailua ja fyysistä toilailua aina riemukkaaseen loppuunsa saakka. Cary Grantin ja Katharine Hepburnin yhteistyö on ilahduttavan luonnollista ja sulavaa, kaksikon kemiat sopivat täydellisesti yhteen. On suorastaan sääli, että Grant ja Hepburn tekivät yhdessä vain neljä elokuvaa, joista loputkin kolme täytyy ehdottomasti lisätä katselulistalle.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti