torstai 30. tammikuuta 2014

Mr. Smith Goes to Washington - Mr. Smith lähtee Washingtoniin (1939)

Ohjannut Frank Capra
USA 1939, 129 min.
Draama
Pääosissa: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Edward Arnold, Thomas Mitchell, Guy Kibbee

I want to make that come to life for every boy in this land!
Washingtonissa muhii poliittinen kriisi. Kuolleen senaattorin tilalle päätyy sattuman oikusta kirkasotsainen partiojohtaja Jefferson Smith (Stewart), jota rahanahneet poliitikot aikovat käyttää hyödyksi omien etujensa ajamiseen. Kaikkien yllätykseksi herra Smith ryhtyykin taistelemaan korruptiota vastaan, tavoitteenaan elvyttää Yhdysvaltain demokratian jalo henki. Mutta pärjääkö yksi keltanokka massiiviselle valtakoneistolle?

Vaikka elokuvan tarina kalskahtaa raskaalta paatokselta, komediallinen ote keventää juonen kulkua. Itsenäisyysjulistuksen ihanteellisuus kaikuu tosin vahvana, eikä maailmanparannussanomaa voi olla huomaamatta. Elokuvan tulkinta on toki täysin katsojasta kiinni. Vuonna 1939 elokuva saavutti yhtäältä suurta suosiota, mutta kirvoitti myös kauhistunutta kritiikkiä Washingtonin taholta. Filmi palkittin Oscarilla parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta, joka kieltämättä on valtavan hyvä.

Mr. Smith lähtee Washingtoniin on loistavilla näyttelijöillä tähditetty politiikka-filmien klassikko. Vaikka elokuva sijoittuukin Washingtoniin, suuremmassa mittakaavassa siinä on kyse oikeudenmukaisuuden ja hyvyyden voitosta. Frank Capran filmit onnistuvat aina piristämään ja luomaan positiivista ilmapiiriä, tämäkin elokuva oli mainio maanantaipäivän pelastus!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti