maanantai 27. marraskuuta 2017

The Searchers - Etsijät (1956)

Ohjannut John Ford
USA 1956, 119 min.
Lännenelokuva, Draama, Seikkailu
Pääosissa: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles

That'll be the day...
Sisällissodan veteraani Ethan Edwards (Wayne) saapuu veljensä kotiin vuosien poissaolon jälkeen. Intiaanihyökkäys kuitenkin pitää huolen siitä, ettei Ethan pääse viettämään leppoisia lomapäiviä. Veli vaimoineen saa surmansa ja kaksi nuorinta tytärtä kidnapataan, joten perheen ottopoika Martin Pawley (Hunter) ja äksy Ethan lähtevät vuosia kestävälle kostoretkelle.

Etsijät on western-genren parhaimmistoa ja legendaarisen John Fordin kiistattomia ykkösteoksia, ehkäpä koko uran huippu. Ehdottomasti klassikon kannuksensa ansainnut länkkäri on lyönyt leimansa lukuisiin elokuviin ja muihinkin populaarikulttuurin tuotoksiin. Elokuvan vaikutteita voi havaita esimerkiksi Star Warseissa, Ethanin usein toistelema "That'll be the day" -tokaisu puolestaan kelpasi Buddy Hollylle hittikappaleen (1957) nimeksi.

Näyttävä ja kosolti viihdyttävä lännenfilmi on erinomainen myös teemansa puolesta. Ethan on aika epämiellyttävä tyyppi, oikea muinaisjäänne kaikkine luutuneine asenteineen. Äreä ukko ei tietenkään piittaa intiaaneista tuon taivaallista, vaan suhtautuu näihin suorastaan inhoten ja kosto mielessään. Koko etsintäretken motiivikin vaikuttaa olevan mahdollisuus päästä tasoihin päänahkojen keräilyssä. Tietenkin Ethanissa on myös herkkä puolensa, joskin hyvin peiteltynä. Ethanin hahmo on pintapuolisessa urpoudessaan hämmästyttävän kiinnostava, ja John Wayne tulkitsee mystistä miestä onnistuneesti. Lopuksi on hyvä todeta, ettei elokuva kuitenkaan ole Ethanin linjoilla. Etsijät pyrkii pikemminkin osoittamaan, millaiseen järjettömään verenvuodatukseen jatkuva kauna ja rasismi väistämättä johtavat.

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti