torstai 16. marraskuuta 2017

Invasion of the Body Snatchers - Ruumiinryöstäjät (1956)

Ohjannut Don Siegel
USA 1956, 80 min.
Scifi, Kauhu
Pääosissa: Kevin McCarthy, Dana Wynter, Larry Gates

I didn't know the real meaning of fear until...
Tieteiskauhun klassikko Ruumiinryöstäjät (tai Varastetut ihmiset) kertoo pikkukaupungin oudoista tapahtumista, jotka saavat kenet tahansa menettämään järkensä. Kaikki alkaa pienistä eriskummallisuuksista, jotka lopulta paisuvat massahysterian mittoihin: aluksi kaupunkilaiset ihmettelevät tuttaviensa yllättävää kylmyyttä, mutta pian yhä useammat jo uskovat, että heidän läheisensä on korvattu jonkinlaisilla karmeilla kopioilla. Juuri sinä voit olla seuraava!

Palkoihmisistään ja ikonisista repliikeistään muistettu Ruumiinryöstäjät vakuuttaa myös musiikkinsa ja kuvakulmiensa ansiosta. Jännitys on luotu kerta kaikkiaan taitavasti! Kiehtovinta elokuvassa on kuitenkin sen herkullinen teema. Ruumiinryöstäjien jännitys perustuu tutun ja turvallisen romahtamiseen sekä katoavaan inhimillisyyteen. Onko kyse sitten ihmisten vieraantumisesta vai ulkopuolisesta, yhteisön myrkyttävästä valloittajasta, lienee täysin tulkintakysymys.

Aikansa kontekstissa elokuva on helppo tulkita heijastelemaan kylmän sodan aikaisia pelkotiloja. Vainoharhan ja epäinhimillisyyden teemassa on kuitenkin oivaa ajattomuutta, joten elokuvasta on helppo löytää monia muitakin tulkintoja. Niinpä Ruumiinryöstäjien aihetta on myöhemmin filmattu peräti kolme kertaa uudelleen (1978, 1993, 2007) ja aina hieman eri näkökulmasta. Tämä ensimmäinen filmatisointi taitaa kuitenkin olla se legendaarisin ja yleisesti ottaen myös kehutuin, joskin myös Philip Kaufmanin ohjaama Ihmispaholaiset (1978) on menestynyt hyvin. Mikäli näissä neljässä elokuvassa ei vielä piisaa katsottavaa, on viideskin jo tekeillä!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti