keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Lokakuun elokuvat 2017

Blade Runner
Ohjannut Ridley Scott
USA 1982, 117 min.
Scifi, Trilleri
Pääosissa: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young




Film noirien tunnelmaa henkivä scifiklassikko Blade Runner sijoittuu dystooppiselle 2010-luvulle. Poliisivoimista irtisanoutunut Rick Deckard (Ford) joutuu jäljittämään maahan tunkeutuneita replikantteja eli ihmisen näköisiä, mutta voimakkaampia androideja. Monitulkintaisesta elokuvasta on jokusia eri tavoin leikattuja versioita, joista nyt katsoin parhaaksi kehutun final cutin. Leffa löytyy 1001-listalta, joten analysoitakoon sisältöä tarkemmin sitten tulevaisuudessa ─ toistaiseksi tyydyn vain myhäilemään tyytyväisenä Blade Runnerin mahtavuuden äärellä. Loistavan tarinan ohella myös audiovisuaalinen maailma on huikea elämys.

1001-listan mukainen arvostelu täällä.
 
Pisteytys: 10/10

Blade Runner 2049
Ohjannut Denis Villeneuve
USA 2017, 164 min.
Scifi, Trilleri
Pääosissa: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas




Blade Runnerin (1982) jatko-osassa etsitään replikantti-vauvaa. Jatko-osa tavoittaa esiosansa tunnelman ja sävyn, mutta on kuitenkin selkeästi oma tarinansa. Nykypäivä näkyy elokuvan teemoissa: jo tutun ihmisyyden tarkastelun lisäksi tässä elokuvassa tuodaan tapetille ilmastonmuutos. Visuaalinen maailma toimii jälleen upeasti: veteraanikuvaaja Roger Deakinsille sietäisi jo antaa viimein se Oscar tästä(kin) hyvästä! Aivan kuten alkuperäinenkin elokuva, myös 2049 vaatii aika tavalla sulattelua, eikä kaikkea ole tarkoituskaan ymmärtää ensimmäisellä katselukerralla. Mutta jaksaako tätä katsoa montaa kertaa? Kokonaisuus ei kuitenkaan ole niin omaperäisen ihmeellinen. Moitittavaakin nimittäin löytyy. Jotain mainitakseni, Jared Leton pahishahmo on lattea; oltaisipa rooliin saatu David Bowie! Myöskään Hans Zimmerin pauhu ei täysin vakuuta, vaikka keskimääräistä zimmeröintiä enemmän tästä soundtrackista pidänkin.

Pisteytys: 7/10

Menschen am Sonntag - Ihmisiä sunnuntaina
Ohjannut Robert Siodmak & Edgar G. Ulmer
Saksa 1930, 73 min.
Mykkäelokuva, Komedia, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Erwin Splettstösser, Annie Shreyer, Wolfgang von Waltershausen, Brigitte Borchert



Dokumentaarista kaupunkisinfonian tyyliä ja fiktiota yhdistävä Ihmisiä sunnuntaina katselee Berliinin nuorison elämänmenoa kesällä 1929. Filmillä nähdään toki myös muita kaupunkilaisia arkisten askareidensa parissa. Tarina on käsikirjoitettu, mutta kaupunkikuvan arki on aitoa ja samoin näyttelijätkin esiintyvät omilla nimillään. Elokuvaan on löydetty monia kauniita kuvakulmia ja viehättävän elinvoimaista nuoruuden kuvausta! Päähenkilöinä nähdään neljä nuorta, jotka viettävät leppoisaa sunnuntaipäivää rannalla. Nuorison arki on kiehtovalla tavalla vierasta ja suorastaan eksoottista, mutta kuitenkin monella tapaa tuttua.

Pisteytys: 8/10

On demande une brute - Etsitään kovanaamaa
Ohjannut Charles Barrois
Ranska 1934, 23 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Jacques Tati, Hélène Pépéé, Rhum




Jacques Tatin varhaisessa lyhärissä koomikkoystävämme on näyttelijä, joka vahingossa päätyy tähdeksi painiotteluun. Sutjakkaasti ottelu kääntyy suoranaiseksi sirkukseksi ja arvattavastikin uuden nyrkkeilijätulokkaan erikoinen tyyli tuottaa tulosta. Kiva pieni ilottelu.

Pisteytys: 7/10

Gai dimanche! - Rattoisa sunnuntai
Ohjannut Jacques Berr
Ranska 1935, 22 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Jacques Tati, Rhum




Kepulikonsteilla itsensä elättävä kaksikko (Tati & Rhum) kehittelee turistibussitoiminnasta tuottoisan bisneksen. Tietenkään matka ei ole aivan niin rattoisa, kuin voisi odottaa! Katsojalla kuitenkin on hauskaa, ja ranskalaisia maisemiakin nähdään.

Pisteytys: 7/10

Soigne ton gauche - Varo vasentasi
Ohjannut René Clément
Ranska 1936, 13 min.
Lyhytelokuva, Komedia
Pääosissa: Jacques Tati, Max Martel, Louis Robur




Roger (Tati) on vetelä maalaispoika, jota nyrkkeily kiinnostaa maatilan töitä enemmän. Tatin miimistä ilmaisua on hauska seurata, vaikkei elokuva muidenkaan varhaisten Tati-lyhäreiden tapaan ole verrattoman ikimuistoinen. Elokuvan ohjasi toisena ohjaustyönään René Clément, jonka tunnetuin työ on 1001-listaltakin löytyvä Kielletyt leikit (1952).

Pisteytys: 7/10

The Reflecting Skin - Lapsuuden loppu
Ohjannut Philip Ridley
Iso-Britannia & Kanada 1990, 96 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Jeremy Cooper, Viggo Mortensen, Lindsay Duncan



Seitsenvuotias Seth Dove (Cooper) käsittelee aikuisten maailman kauhuja leikin kautta 1950-luvun Yhdysvaltain viljapelloilla. Draamassa seurataan suomenkielisen nimensä mukaisesti liian varhain koittavaa lapsuuden loppua. Kerronta johdattelee oivasti lapsenomaisen mielikuvituksen äärelle, mutta rikkoo illuusion armottomasti kuoleman raadollisuudella. Surumielinen tunnelma on jopa hivenen painajaismainen. Kauniit sävelmät ja maisemat luovat kiinnostavan kontrastin ahdistavalle kerronnalle.

Pisteytys: 8/10

Hunt for the Wilderpeople
Ohjannut Taika Waititi
Uusi-Seelanti 2016, 101 min.
Draama, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Sam Neill, Julian Dennison, Rachel House




Sympaattinen draamakomedia kertoo orvosta Rickystä (Dennison) ja tämän vastahakoisesta ottoisästä Hecistä (Neill). Väärinkäsityksen vuoksi kaksikko pakenee virkavaltaa ja todellisuutta Uuden-Seelannin metsissä. Seikkailun edetessä parivaljakon eroavaisuudet tietenkin muuttuvat vihasta rakkaudeksi. Idea ei ole uusi, mutta toteutus on freesi ja hauska. Myös soundtrack on kiva.

Pisteytys: 8/10

I, Daniel Blake
Ohjannut Ken Loach
Iso-Britannia, Ranska & Belgia 2016, 100 min.
Draama
Pääosissa: Dave Johns, Hayley Squires




Kehuttu ja palkittu I, Daniel Blake kertoo työtapaturmaan joutuneesta Daniel Blakesta (Johns), joka seikkailee perkeleellisessä byrokratiaviidakossa. Aihe saattaa kuulostaa kuivalta, mutta juuri siinä elokuvan nerokkuus piilee, arjen draaman löytämisessä. Ken Loach kertoo tavallisten tallaajien tarinoita koskettavalla otteella.

Pisteytys: 8/10

Bridge of Spies - Vakoojien silta
Ohjannut Steven Spielberg
USA, Saksa & Intia 2015, 142 min.
Draama, Historia, Trilleri
Pääosissa: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan




Steven Spielbergin agenttijännärissä kylmän sodan kahtiajakautunutta maailmaa tarkastellaan mielenkiintoisesti puoluettomalta maaperältä käsin. Tositapahtumiin perustuvassa draamassa seurataan kiinnijääneiden agenttien vaihto-operaatiota, jossa päätekijänä häärii tehtävään määrätty asianajaja Donovan (Hanks). Käsikirjoitus on onnistunut ja elokuva tempaa mukaansa epäluulon, pelon ja vihamielisen ilmapiirin maailmaan. Puolen vuosisadan takaiset tapahtumat toimivat hyvänä muistutuksena siitä, ettei raja-aitojen rakentaminen suinkaan ratkaise konflikteja, päinvastoin.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 7/10

Moana - Vaiana
Ohjannut Ron Clements & John Musker
USA 2016, 107 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House




Vaiana (Cravalho) on heimopäällikön tytär, joka päättää pelastaa kotisaarensa palauttamalla jumalattarelta varastetun sydänkiven oikealle omistajalleen. Tätä tehtävää varten Vaiana noukkii matkaansa pöyhkeän puolijumalan Mauin (Johnson). Muun muassa Aladdinista (1992) tutuilta ohjaaja-veteraaneilta kehtaa odottaa laatua ja sitä myös saadaan pitkästä aikaa. Modernit Disney-prinsessat sen kun paranevat! Muutenkin stereotyyppien kanssa on kerrankin maltettu hieman jarrutella. Animaatiossa on teknisesti häikäisevät hetkensä, vaikka persoonattoman muovinen tietokoneanimointi ei tyylillisesti kuulukaan omiin suosikkeihini.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti