maanantai 30. joulukuuta 2019

Jeux interdits - Kielletyt leikit (1952)

Ohjannut René Clément
Ranska 1952, 86 min.
Draama, Sota
Pääosissa: Georges Poujouly, Brigitte Fossey, Jacques Marin

We'll make a nice cemetery.
Toinen maailmansota on syttynyt ja natsien suurhyökkäys Ranskaan on käynnissä. Pienen pariisilaistyttären Pauletten (Fossey) vanhemmat menehtyvät ilmahyökkäyksessä keskelle maantietä. Lapsonen harhailee surmapaikan lähellä sijaitsevalle maatilalle, jossa Dollén perhe ottaa tytön huomaansa. Tärkeimmän turvan Paulette löytää muutamaa vuotta vanhemman Michelin (Poujouly) viereltä. Sotatapahtumat tulevat mukaan lasten uniin ja leikkeihin, joissa rakennetaan hautausmaita ja käsitellään kuolemaa.

Lasten leikit sodan keskellä ovat koskettavia rujoudessaan, mutta lasten tapa käsitellä menetyksiä ja pelkoa tuntuu perin opettavaiselta. Varsinkin elokuvan aikuisilla olisi oppimisen paikka, sillä heille lasten maailman säännöt eivät tunnu oikein avautuvan. Eikä tuo aikuisten logiikkakaan niin hääviltä vaikuta! Lapset sentään löytävät kuoleman lopullisuudesta jotain kaunistakin, eivätkä he myöskään oikeuta sodan kauheutta isänmaallisella kunnialla. Viattomien kokema kärsimys säväyttää aina. Vaikka elokuvan aihe on raskas, sitä kevennetään sopivasti pienellä huumorilla.

Lapsen maailman kauniisti tavoittava Kielletyt leikit (engl. Forbidden Games) menestyi aikanaan erinomaisesti ja palkittiin muun muassa Venetsian Kultaisella leijonalla. Suomessa elokuvasta taidetaan tuntea parhaiten sen tunnussävelmä, jonka tummaääninen tähti Carola levytti nimellä Kielletyt leikit vuonna 1966. Elokuvan tosin soisi olevan vielä suuremmassakin maineessa, sillä sen tarina on yhä ajankohtainen, eiväthän sodat ole maailmasta vielä loppuneet. Millaisia leikkejä pakolaisleirien lapset leikkivät, rakennetaanko sielläkin leikkihautausmaita?

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti