maanantai 16. joulukuuta 2019

LUUKKU 16 - 40 vuotta sitten (Hair, 1979)

This is the dawning of the Age of Aquarius!
Neljäkymmentä vuotta sitten elokuvateattereiden kassamagneetteja olivat muun muassa Robert Brentonin Oscar-hitti Kramer vastaan Kramer, Kultaisella palmulla palkittu Vietnam-draama Ilmestyskirja. Nyt, "tositapahtumiin" pohjautuva kauhu The Amityville Horror sekä sittemmin scifiklassikoksi muotoutunut Alien.  Päivän elokuvakin menestyi hyvin: Suomessa hippimuistelo Hair oli vuoden 14. katsotuin elokuva, joskin Yhdysvalloissa se ylsi vasta sijalle 41.

Hair
Ohjannut Milos Forman
Länsi-Saksa & USA 1979, 121 min.
Musikaali, Komedia
Pääosissa: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo




Nuorukainen nimeltä Claude (Savage) muuttaa maalta kaupunkiin ja kohtaa ensi töikseen arveluttavia hippejä. Nuoruuden huumassa Claude tempautuu hippijoukkoa luotsaavan villin Bergerin (Williams) matkaan ja tutustuu niin huumeisiin kuin vapaan rakkauden täyttämään maailmankatsomukseenkin. Iloiset päivät uhkaavat kuitenkin loppua lyhyeen, kun Clauden on jatkettava matkaansa sotilasleirille.

Musikaali Hair sai ensi-iltansa teatterilavoilla vuonna 1967. Broadway-hitti rantautui Suomeen ensi kerran vuonna 1969 ja kohosi menestykseksi täälläkin. Vuosikymmentä myöhemmin hippiliike oli kuihtunut, mutta tarinaan tarttui silti Milos Forman ja teki Hairista täysin omanlaisensa. Alkuperäisen musikaalin tekijät eivät ymmärrettävästikään arvostaneet Formanin näkemystä, mutta kriitikoilta ja yleisöiltä elokuva keräsi myötämielisempää palautetta.

Hair-elokuvan suosio perustuu aikanaan ajankohtaiseen Vietnamin sotaan. Filmissä sotaa vastustetaan, mutta sotaa puolustaneen Formanin omaa kantaa ei voi olla huomaamatta, jos yhtään kurkistaa tanssin ja laulun pintakerrosta syvemmälle. Hairin hipit ovat ärsyttäviä pummeja, eikä ohuissa hahmoissa oikein olekaan mitään muuta sisältöä. Tarina itsessään ei ole kummoinen ja sen idea tuntuu kiusallisen ristiriitaiselta. Sentään pientä viehätystä löytyy svengaavista kappaleista ja ajoittaisesta hauskan psykedeelisestä tunnelmasta. Kertoopa ristiriitainen teos myös kiinnostavasti aikansa kahtiajakautuneesta ilmapiiristä, vaikka se tuskin filmin alkuperäinen tarkoitus olikaan.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti