torstai 10. lokakuuta 2019

8 x Halloween: osa II: (Amityville-kauhua 1979 & 2005)

For God's sake, get out!
Vuonna 1974 Amityvillen pikkukaupungissa parikymppinen mies murhasi koko perheensä kotitalossaan. Vuotta myöhemmin murhatalo sai uusia asukkaita, jotka tosin pakenivat hippulat vinkuen vain kuukautta myöhemmin ─ talossa nimittäin tapahtui selittämättömän outoja asioita. Lutzien perheen yliluonnolliset kokemukset päätyivät Jay Ansonin kirjaan Amityville Horror (1977), joka paisui myöhemmin kirjasarjaksi ja liudaksi elokuvia. Filmeistä nimekkäimmät ovat ensifilmatisointi Luojan tähden, paetkaa! (1979) ja sen uusintaversio The Amityville Horror (2005).


The Amityville Horror - Luojan tähden, paetkaa!
Ohjannut Stuart Rosenberg
USA 1979, 117 min.
Kauhu
Pääosissa: James Brolin, Margot Kidder, Rod Steiger
George (Brolin) ja Kathy Lutz (Kidder) muuttavat lapsineen unelmiensa taloon, mutta paranormaalit tapahtumat saavat perheonnen koetukselle. Suomessa elokuvalle valittiin sangen hilpeä nimi, joka on suora käännös elokuvajulisteen sloganista. Nimi on tietenkin hauskuudessaan osuva, koska juuri tuolla lauseella kaikkitietävä katsoja elokuvan hahmoja haluaisi neuvoa. Mutta voi luojan tähden, kukaan ei tietenkään pakene mihinkään, ennen kuin sekasortoa on seurattu pari tuntia.

Manaajan  (1973) vanavedessä syntynyt Luojan tähden, paetkaa! esittelee ristejä kääntelevien kummitusten tekosia varsin maltillisesti. Tuntuu ihan raikkaaltakin, ettei elokuva vielä edusta parhaiden jumpscare-säpsäytysten aikakautta, vaikka pari säikähtämisen mahdollisuutta tarjotaan sellaisista innostuville. Hyvä soundtrack pitää tunnelmaa yllä ja tästä ansiosta elokuva myös sai ainoan Oscar-ehdokkuutensa. Rakenteeltaan kauhutarina on melko tönkkö möhkäle ja sellaisena edustaa aivan toista ääripäätä kuin Stuart Rosenbergin onnistunut menestysfilmi Lannistumaton Luke (1967).

Pisteytys: 4/10

The Amityville Horror
Ohjannut Andrew Douglas
USA 2005, 90 min.
Kauhu
Pääosissa: Ryan Reynolds, Melissa George, Chloë Grace MoretzThe Amityville Horror kertoo jälleen Lutzin perheestä, joka muuttaa entiseen murhataloon. Molemmissa elokuvissa perheen isällä, tai tässä tapauksessa isäpuolella (Reynolds), on iso taakka harteillaan. Talo ja lapset kiukuttelevat, eivätkä miehiset taidot ja muskelit tahdo riittää kaiken koossapitämiseen. Hassua ajatella, että pöljässä roolissa keuhkoava Ryan Reynolds on sittemmin menestynyt koomikkona Deadpool-elokuvissa.

Kokonaisuutena The Amityville Horror on tavanomainen 2000-luvun tusinakauhu hieman tympeine värisävyineen ja kyllästymiseen asti nähtyine kummituksineen. Pöhköt sivuhahmot tai kömpelö perhedraama tuskin haittaavat katsojaa, joka etsii helppoa säikähtelykokemusta. Mikäli taas Amityvillen tarina itsessään kiinnostaa, kannattanee kertomukseen tutustua jonkun muun teoksen kuin tämän elokuvan kautta.

Pisteytys: 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti