sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Godfather - Kummisetä (1972)

Ohjannut Francis Ford Coppola
USA 1972, 175 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall

I'm gonna make him an offer he can't refuse.
Mafiaelokuvista suurin Kummisetä on vakiinnuttanut asemansa rikosrainojen ykkösnimenä.  Mario Puzon samannimiseen menestysromaaniin (1969) perustuvan elokuvan tuotanto tosin käynnistyi epävarmoissa tunnelmissa: ohjaajaksi oli valittu sangen tuntematon Francis Ford Coppola, jonka näkemykset arveluttivat studiopomoja. Kuitenkin Kummisedästä tuli välitön menestys, joka palkittiin kriitikoiden ylistyksen ja lipputulojen ohella muun muassa parhaan elokuvan Oscarilla. Suosion siivittämänä elokuva sai kehutun jatko-osan Kummisetä II (1974) ja myöhemmin syntyi vielä hieman maltillisemman vastaanoton saanut Kummisetä III (1990).

Kummisetä sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen New Yorkiin, jonka alamaailmassa puhaltavat muutoksen tuulet. Elokuva seuraa muutaman vuosikymmenen ajan sisilialaistaustaisen Corleonen perheen bisneksiä muuttuvassa maailmassa. Perheen pää on kummisetänä tunnettu Don Vito Corleone (Brando), jonka aikuiset pojat varttuvat jo hiljalleen isänsä manttelinperijöiksi. Kun huumekiistat ajavat New Yorkin mafiaperheet täyteen sotaan, myös kuopus Michael (Pacino) tarttuu aseisiin. Michael ei ole järin kiinnostunut isänsä urasta, mutta jos perheen asema on uhattuna, ei todellinen Corleonen suvun vesa jätä rakkaimpiaan pulaan.

Mikä sitten tekee Kummisedästä niin lyömättömän? Elokuva on täydellistä Hollywoodia lahjakkaine näyttelijöineen ja tyylikkäine lavasteineen. Tarina luottaa perinteisiin ja kumartaa vanhojen klassikoiden suuntaan (esim. Yhteiskunnan vihollinen, 1931), mutta ottaa myös runsaasti vaikutteita uudesta elokuvakerronnasta. Parhaiten ajan tyyli ilmenee upeissa leikkauksissa, joiden kerrontateho on täyttä timanttia. Kummisetä etenee paikoin verkkaisella rytmillä, mutta miljöö imaisee täysillä mukaansa ja kamera kulkee kaikkein salaisimpiinkin kabinetteihin. Katsojasta tulee yksi perheenjäsenistä, joka saa lähietäisyydeltä kokea vallan ihanan nektarin, mutta myös pelon ja koston katkeran kalkin.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti