tiistai 29. lokakuuta 2019

8 x Halloween: osa VII (Hiljainen paikka & Bird Box, 2018)

Too noisy.
Viime vuoden näkyvimpiä kauhuhittejä olivat muun muassa Hereditary, Halloween-remake ja Conjuring-elokuvasarjaa (2013─) jatkava Nunna. Suurimmaksi menestykseksi voitaneen kuitenkin nimetä valtaisat lipputulot kerännyt ja kriitikot puolelleen saanut Hiljainen paikka. Elokuva on perheellisten selviytymistarina post-apokalyptisessä maailmassa, jossa arkiset aistihavainnot rakentavat pelon ilmapiiriä. Tismalleen samat teemat kuvailevat osuvasti myös Netflix-elokuvaa Bird Boxia, joka nousi nopeasti sangen kyseenalaiseksi menestykseksi.


A Quiet Place - Hiljainen paikka
Ohjannut John Krasinski
USA 2018, 90 min.
Kauhu, Scifi
Pääosissa: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent SimmondsHiljainen paikka sijoittuu nimensä mukaisesti äänettömäksi muuttuneeseen maailmaan. Äänen perusteella saalistavat avaruusolennot ovat lahdanneet todennäköisesti valtaosan ihmiskunnasta, mutta muutamat survivalistit vielä sinnittelevät. Tarina seuraa viisihenkistä perhettä, joka on opetellut parhaansa mukaan vaikenemaan ja selviytymään hiljaisuuden keskellä.

Elokuvan äänisuunnittelu on kiistämättä erinomaista ja siitä ansiosta Hiljainen paikka sai ainoan Oscar-ehdokkuutensa. Vaikka hyppysäikäytyksiä piisaa filmin loppupuolella, parhaat sävärit saa yllättävistä, aivan tavallisista ja arkisista äänistä. Harmi, että juonen hyvät ideat eivät ihan kanna loppuun saakka ja leffa sortuu lopulta liialliseen tusinamörköilyyn.

Pisteytys: 7/10

Bird Box
Ohjannut Susanne Bier
USA 2018, 124 min.
Kauhu, Scifi, Mysteeri
Pääosissa: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John MalkovichOudot itsemurha-aallot ravistelevat maailman joka kolkkaa. Raskaana oleva Malorie (Bullock) onnistuu pelastautumaan pienen ihmisjoukon kanssa taloon, jossa selviytyjät ymmärtävät kuolemantapausten johtuvan näköhavainnoista. Hengissä pysyminen siis vaatii ulkomaailmasta eristäytymistä ja sokeaksi opettelua, mutta siltikin lukittujen ovien takana vaanivat vaarat.

Bird Box sysää hirviöt sivuun ja keskittyy maailman mullistaneeseen mysteeriin sekä vanhemmuuden haasteisiin. Kunnianhimoisesti rakenettu arvoituksellisuus lässähtää lopulta täysin. Tarina on töyssyinen ja muuttuu yhä heikommaksi loppuratkaisun vääjäämättömyyden lähestyessä, mutta keskinkertainen jännitys pitää otteessaan kertakatselun verran. Sandra Bullockin sokkosoutelussa on ollut sen verran meemiaineksia, että elokuva on keskinkertaisuudestaan huolimatta tuottanut Netflixille jättipotin.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti