sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Public Enemy - Yhteiskunnan vihollinen (1931)

Ohjannut William A. Wellman
USA 1931, 83 min
Toiminta, Rikos, Draama
Pääosissa: James Cagney, Edward Woods, Jean Harlow, Joan Blondell

I wish you was a wishing well!
Ystävykset Tom Powell (Cagney) ja Matt Doyle (Woods) ovat ajautunet rikoksen polulle jo pikkupoikina. Nuorukaisina toverukset luovat jo uraa suurrikollisina, menestyen mainiosti alkoholin salakuljettajina. Vääryyksin ansaittu leveä elämä ei ole kuitenkaan kaunista ja kunnialliseen elämään palaaminen vaikuttaa mahdottomalta.

1930-luvun alussa gangsterifilmin genre oli voimissaan. Alamaailman kieroutuneisuutta ja rikollisuuden kukoistusta kuvaavat elokuvat heijastivat lama-ajan välinpitämättömyyden ilmapiiriä ja lain kouran hervonnutta otetta. Yhteiskunnan vihollinen on yksi lajityyppinsä kiistattomia klassikoita, myös sen vahvasti moralisoiva ote kertoo elokuvan asemasta aikansa yhteiskunnassa. Elokuvan paikoittainen raakuus ja julmuus johti aikanaan jopa sensuuriin. Vaikka valkokankailla on vuosikymmenten saatossa nähty pahempiakin raakuuksia, tämä filmi hätkähdyttää edelleen.

Pienen kiusan tässä filmissä muodostavat anakronismit: vaikka elokuva sijoittuu maailmansodan aikaan ja 1920-luvulle, miljöö henkii 1930-lukua. Kokonaisuutena Yhteiskunnan vihollinen kuitenkin on  hyvin rakenenttu tarina täynnä jännitystä, joten pienet historialliset epätarkkuudet eivät haittaa katseluelämystä. Lopuksi täytyy toki antaa erityismaininta loistavalle James Cagneylle, jonka roolityö on tulvillaan energiaa. Kelpo gangsteriklassikko!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti