lauantai 22. joulukuuta 2012

Frankenstein (1931)

Ohjannut James Whale
USA 1931, 71 min.
Kauhu, Scifi
Pääosissa: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Boris Karloff

Oh hi.
Tiedemies Henry Frankenstein (Clive) on läpimurron partaalla - hän on luonut elämää, rakentanut keinotekoisen ihmisen kuolleiden ruumiiden osasista. Synkkänä ja myrskyisenä yönä luomus herätetään henkiin, mutta pian kookas monsteri lähtee karkuteille. Kuka lopulta onkaan tarinan todellinen hirviö?

Mary Shelleyn vuonna 1818 kirjoittamaan romaaniin perustuva Frankenstein on yksi kauhugenren tärkeimpiä kulmakiviä sekä arvatenkin tunnetuin valkokangasversio Shelleyn teoksesta. Ensimmäinen Frankenstein-elokuva valmistui Yhdysvalloissa jo vuonna 1910 ja toistaiseksi viimeisin tarinaan kytkeytyvä filmi (Burtonin Frankenweenie-uusinta) ilmestyi syksyllä 2012. Tämä vuoden 1931 versio on muodostunut suureksi klassikoksi, joka jo itsessään poiki liudan jatko-osia.

Mitä alkuperäisteokseen tulee, tämä elokuva perustuu Shelleyn tarinaan vain löyhästi. Karsittu tarina on yksi Frankensteinin kompastuskivistä ja lopputulos jää sikäli hieman latteahkoksi. Elokuva ei silti missään nimessä ole huono: tarinasta on tavoitettavissa useita erilaisia teemoja ja tunneskaaloja.  Jännitys ja herkät, koskettavat kohtaukset vaihtelevat. Eräs kiehtova teema on esimerkiksi tieteenteon moraali: äärimmäisyyksiin menevät tieteelliset kokeet ovat kaltoin kohdeltuja hirviöparkoja pelottavampi skenaario. Kaiken hyvän lisäksi Frankensteinin upeat lavasteet ovat kaunista katseltavaa ja visuaalisuus on yksi filmin valttikorteista. Ei täydellinen paketti - mutta kerrassaan kelpo kauhuklassikko.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti