tiistai 11. joulukuuta 2012

Dracula (1931)

Ohjannut Tod Browning
USA 1931, 85 min.
Kauhu
Pääosissa: Bela Lugosi, Dwight Frye, Helen Chandler

The blood is the life!
Bram Stokerin Dracula-romaaniin perustuvia filmatisointeja on elokuvan historian aikana tehty ahkerasti: jo pelkästään Universal-studio on tuottanut seitsemän kappaletta Dracula-elokuvia. Tod Browningin Dracula (suom. myös. Dracula - vanha vampyyri) on Nosferatun (1922) ohella yksi merkittävimmistä varhaisista klassikoista niin vampyyrifilmien saralla kuin kauhugenressä ylipäätäänkin.

Verenhimoisen kreivi Draculan tarina lienee peruskuvioltaan useimmille tuttu. Kalskeassa linnassaan asuva outo kreivi (Lugosi) saa vieraakseen nuoren asuntokauppoja tekevän hölmön (Frye), joka ei piittaa saamistaan varoituksista. Verta himotaan ja outoja asioita tapahtuu. Niin hypnotisoinnin kuin muodonmuutoksenkin taitava Dracula janoaa nuoren neidon verta keinoja kaihtamatta...

Draculan kertomus etenee arveluttavasti. "Mystinen" hiljaisuus ja (erinomaista Lugosia lukuunottamatta) kehnot roolisuoritukset eivät vakuuta. Filmin viehätys tuntuu perustuva pitkälti koomiseen tunnelmaan, jota luovat muun muassa narujen varassa liihottavat lepakot ja osuvat repliikit. En välitä tästä klassikosta mitenkään erityisemmin, mutta Dracula kyllä pieksee useat nykypäivän vampyyrimanian tuotokset 100-0.

Pisteytys
6/10

1 kommentti:

  1. Tämän elokuvan kaksijakoisuus harmittaa. Erittäin tyylitietoisen Transylvania-jakson jälkeen homma menee patsasteluksi, eikä Lontoon ajasta saada irti mitään. Lugosi on roolissaan erinomainen, samoin Dwight Frye, mutta muilta osin Dracula on keskinkertainen kauhistelu.

    VastaaPoista