maanantai 3. joulukuuta 2012

Tabu: A Story of the South Seas - Tabu: kiellettyä rakkautta (1931)

Ohjannut F. W. Murnau
USA 1931, 84 min.
Mykkäelokuva, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Matahi, Anne Chevalier

Rakkautta vain.
F. W. Murnaun ohjaama Tabu on eksotiikkaa henkivä romanttinen kuvaus ja mykkäelokuvan mestarin viimeinen taidonnäyte. Tässä filmissä ovat jälleen läsnä Murnaun varhaisemmistakin elokuvista tutuksi tulleet elementit: voimakkaat tunneskaalat ja kauniit kuvat. Lisäksi Tabussa on jopa häivähdys dokumentaarista otetta.

Elokuva sijoittuu Etelämerelle, Tahitin kauniille Bora-Bora -saarelle. Nuori helmenkalastaja Matahi on rakastunut Reri-nimiseen neitoon (Chevalier), mutta orastava rakkaus kohtaa pian ongelmia. Reri on nimittäin valittu heimon seuraavaksi neitsyeksi, johon yksikään mies ei kuoleman uhalla saa koskea. Rakastunut nuoripari päättää paeta saarelta, heimon ja jumalten ulottumattomiin.

Tabu on parhaimmillaan esteettisiä, silmiähivelevän kauniita kuvia, filmille tallennettu visio paratiisisaarten idyllisestä tunnelmasta. Elokuva saikin oikeutetusti parhaan kuvauksen Oscar-palkinnon. Muutoin elokuvan kokonaisuus on vajavainen, ainakin verrattaessa Murnaun aiempiin mestariteoksiin. Välillä Tabu tuntuu hidastempoiselta, eivätkä rakkaustarina tai tunneskaala missään vaiheessa kohoa sellaisiin sfääreihin kuin esimerkiksi Auringonnousussa (1927).

Tabu on näköaisteja huumaava elokuvaelämys, mutta muuten hieman keskinkertainen teos. Elokuva tarjoaa joka tapauksessa miellyttävän matkan Etelämeren saarille, ja ennen kaikkea mykkäelokuvan viimeisimpiin aikoihin: Tabu on kuin elegia joskus niin kukoistavalle ja kauniille mykkäelokuvan genrelle. Murnau, yksi mykkäelokuvan viimeisimpiä mestareita ja puolestapuhujia, menehtyi auto-onnettomuudessa matkalla Tabun ensi-iltaan.

Pisteytys:
7/10

3 kommenttia:

  1. Vaikuttaa erittäin mielekkäältä tapaukselta maisemaelokuvista pitävälle. Pitää ehdottomasti lisätä katselulistalle...

    VastaaPoista
  2. Onhan tämä kaunis, mutta kuten arvostelija mainitsi, ei rakkaustarina nouse läheskään samalle tasolle kuin Auringonnousussa. Perusmukava pätkä.

    VastaaPoista
  3. Maisemaelokuvana ja visuaalisena nautintona tätä voi kyllä ehdottomasti suositella. :)

    VastaaPoista