sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Le Million - Miljoona (1931)

Ohjannut René Clair
Ranska 1931, 81 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Annabella, René Lefèvre, Jean-Louis Allibert

Bonjour.
René Clairin varhainen äänielokuva Miljoona on hauska kertomus kadonneesta arpalipusta ja sen epätoivoisesta metsästyksestä. Filmi hupailee rahan kaipuun teemasta osuvasti talouslaman keskellä. Ainutlaatuista tässä elokuvassa on äänen ja kuvan kaunis liitto: useiden ensimmäisten äänielokuvien jäykkyydestä ei ole tietoakaan.

Miljoonan pääosissa ovat taiteilijat Michel (Lefèvre) ja Prospre (Allibert), jotka ovat kipeästi rahan tarpeessa. Kaikeksi riemuksi onni potkaisee Michelia, joka voittaa arpajaisissa miljoona floriinia. Takintaskuun unohtunut arpalippu seikkailee kuitenkin pian ympäri kaunista Pariisia - ja taiteilijakaksikko luonnollisestikin sen perässä kaikenlaisiin kommelluksiin joutuen.

Vaikka loppuratkaisu kerrotaan jo elokuvan alkumetreillä, jännitystä ja hupia ei tarinasta puutu. On nimittäin tietenkin hauskaa katsoa, millaisten mutkien kautta alkukohtauksessa nähtyihin riemujuhliin oikein päädyttiin. Miljoona on mitä viehättävin musikaali ja upeaa jatkumoa mykkäfilmien ilmaisuvoimaiselle kauneudelle!

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti