sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Le Million - Miljoona (1931)

Ohjannut René Clair
Ranska 1931, 81 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Annabella, René Lefèvre, Jean-Louis Allibert

Bonjour.
René Clairin varhainen äänielokuva Miljoona on hauska kertomus kadonneesta arpalipusta ja sen epätoivoisesta metsästyksestä. Filmi hupailee rahan kaipuun teemasta osuvasti talouslaman keskellä. Ainutlaatuista tässä elokuvassa on äänen ja kuvan kaunis liitto: useiden ensimmäisten äänielokuvien jäykkyydestä ei ole tietoakaan! Miljoona on täydellisyyttä hipova jatkumo mykkäfilmien ilmaisuvoimaiselle kauneudelle.

Elokuvan pääosissa ovat taiteilijat Michel (Lefèvre) ja Prospre (Allibert), jotka ovat kipeästi rahan tarpeessa. Kaikeksi riemuksi onni potkaisee Michelia, joka voittaa arpajaisissa miljoona floriinia. Takintaskuun unohtunut arpalippu seikkailee kuitenkin pian ympäri kaupunkia - ja taiteilijakaksikko luonnollisestikin sen perässä.

Miljoona on hauska ja kepeä filmi, jossa on myös kosolti jännitystä. Loppuratkaisu itseasiassa kerrotaan jo elokuvan alkumetreillä, mutta tietenkin on hauskaa katsoa, miten alun riemujuhliin oikein päädyttiin. Elokuva on myös yksi ehdottomasti parhaita katsomiani musikaaleja, vaikken liiemmin genreen sijoitettavista filmeistä innostukaan. Tässä mainio poikkeus!

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti