torstai 15. marraskuuta 2012

Little Caesar - Pikku Caesar (1931)

Ohjannut Mervyn LeRoy
USA 1931, 75 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Edward G. Robinson, Douglas Fairbanks Jr.

Come and get me!
Pikku Caesar, eli Caesar Enrico "Rico" Bandello (Robinson) on itsekäs pyrkyri, vallanhimoinen pikkurikollinen. Ystävänsä Joe Massaran (Fairbanks) kanssa Rico on muuttanut Chicagoon etsimään onnea ja menestystä. Joe ajautuu pois rikollisuuden parista, mutta Rico etenee nopeasti paikallisen rikollisjärjestön huipulle. Elämä rikollisena on kuitenkin vaaroja ja petoksia täynnä, ja pian Rico epäilee petoksesta jopa vanhaa ystäväänsä. Pikku Caesar on autoilla kaahailua ja aseita, juhlia yökerhossa, kovaakin kovempia kavereita sekä opetuksia oikeasta ja väärästä.

1930-luvun Hollywood pitää sisällään monia mielenkiintoisia ilmiöitä. Viimeistään äänielokuvan läpimurron jälkeen Hollywood nousi maailman elokuvamarkkinoiden kärkeen ja studiojärjestelmä kukoisti. Elokuvatuotannon malli oli vakiintunut, ja myös filmien kuluttamisen konsepti oli muotoutunut tietynlaisekseen: tähän liittyvät eritoten tähtijärjestelmän kulta-aika sekä erilaisten lajityyppien vahva asema. Pikku Caesarin edustama gangsterifilmi oli yksi 1930-luvun pulakauden ilmiöitä, heijastellen aikansa epätoivoista mielialaa ja kansallisen identiteetin pirstaleisuutta. Pikku Caesarissa korostuu myös aikansa elokuville tyypillinen moraalinvartijan rooli.

Pikku Caesar on niin sanotusti oikein vanha kunnon gangsterifilmi. Elokuva on viihdyttävä, mutta itse asiassa juonta ja toimintaa mielenkiintoisemmassa roolissa on elokuvan taustalla vaikuttava maailma sekä vuoden 1931 todellisuus. Toki tämä filmi myös toimii ihan vain fiilistelypohjaisena elokuvanautintona, ja suosittu se oli jo ilmestyessäänkin: tämä filmi oli Edward G. Robinsonin läpimurto ja olipa tämä raina Oscar-ehdokkaanakin. Mielenkiintoisista 1930-luvun viboista huolimatta elokuva ei kuitenkaan ole täydellinen. Pikku Caesarin tarjoama matka Chicagon alamaailman pariin on jännittävä keikka, mutta ei mikään mindblow -elämys.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti