sunnuntai 25. marraskuuta 2012

À Nous la Liberté! - Meidän on vapaus (1931)

Ohjannut René Clair
Ranska 1931, 104 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Henri Marchand, Raymond Cordy


Mon vieux copain, la vie est belle / Quand on connaît la liberté!
Ankeassa vankilassa lauletaan haikeita lauluja vapaudesta. Ystävykset Èmile (Marchand) ja Louis (Cordy) onnistuvat kuitenkin pakenemaan tyrmästä. Vuosia myöhemmin toverit kohtaavat jälleen - Louis on taistellut tiensä huipulle ja johtaa nyt gramofonitehdasta, jossa Èmile puolestaan työskentelee. Rinnastukset vapauden ja vankilan välillä ovat kantava teema läpi elokuvan. Työläisen oravanpyörä, avioliiton vankila ja kahlitseva menneisyys...

Meidän on vapaus tuntui miltei hilpeältä versiolta Fritz Langin Metropoliksesta (1927), vaikkei filmissä olekaan kyse tulevaisuusvisioista: tämä elokuva on vahvasti läsnä omassa ajassaan. Osuva yhteiskunnallinen kritiikki piikittelee työn raskaan raadantaa ja kysyy, mitä vapaus oikeastaan onkaan. Elokuvassa vankila ja tehdas eivät juuri eroa toisistaan, kummastakin täytyy yrittää paeta vapauden saavuttamiseksi.

Tästä filmistä jää hyvä fiilis: oivaltava huumori on kohdillaan ja kokonaisuus toimii. Loppuun on toki todettava, että katselin elokuvan urheasti alkuperäiskielellä. Tämän vuoksi jokunen repliikki jäi sisällöltään mysteeriksi, mutta pitkälti musiikin voimin etenevä filmi on onneksi helppoa seurattavaa vaikka quelques répliques jäisivätkin ymmärtämättä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti