sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Lokakuun elokuvat 2012

The Room
Ohjannut Tommy Wiseau
USA 2003, 99 min.
Draama
Pääosissa: Tommy Wiseau, Juliette Danielle, Greg Sestero


Kolmiodraama suistaa Johnnyn (Wiseau) elämän raiteiltaan. Keiden rakkaustarina kestää? Tuleeko häitä? Anyway, how is your sex life? Mitä tästä elokuvasta voi edes sanoa? The Room on kenties kaikkien aikojen huonoin loistava elokuva ja taatusti pysäyttävä katselukokemus. Elokuva on täynnä toinen toistaan hämmentävämpiä kohtauksia ja kuolemattomia repliikkejä, jotka suistavat katsojansa vakavaan huutonaurukramppiin.

Pisteytys: 6/10

Howl's Moving Castle - Liikkuva linna
Ohjannut Hayao Miyazaki, Pete Docter
Japani 2004, 119 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Chieko Baisho, Takuya Kimura
Nuori Sophie (Baisho) joutuu jättämään tavallisen arkielämänsä taakseen, kun Turhamaisuuden noita muuttaa hänet vanhukseksi. Loitsun purkamiseksi tarvitaan mahtavia voimia, joita kenties löytyy salaperäisen Hauru-velhon (Kimura) liikkuvasta linnasta. Runsaasti rönsyilevä tarina ei välttämättä avaudu ensimmäisellä katselukerralla, mutta tällaisia kauniita elokuvia katsoo mieluusti useampaankin otteeseen. Liikkuva linna ei ole aivan niin täydellisen valloittava, kuin Henkien kätkemä (2001) tai Naapurini Totoro (1988), mutta joka tapauksessa erinomaisen taianomainen seikkailu.

Pisteytys: 9/10

The Little Meremaid - Pieni merenneito
Ohjannut Ron Clements, John Musker
USA 1989, 83 min
Animaatio, Fantasia
Pääosissa: Jodi Benson, C.D. Barnes, Samuel E. Wright


H.C. Andersenin satuun perustuva Disney-klassikko kertoo nuoren Ariel-merenneidon (Benson) seikkailuista niin meren valtakunnassa kuin tuntemattomalla maallakin. Monille ikätovereilleni Pieni merenneito on ehdoton lapsuusklassikko, mutta minuun Arielin seikkailut eivät ole koskaan tehneet kovin tajuntaalaajentavaa vaikutusta. Laulut ovat mieleenpainuvia ja päähenkilö loistava, mutta rakkaustarina ja päätähti hieman tylsiä.

Pisteytys: 7/10

GoldenEye - 007 ja kultainen silmä
Ohjannut Martin Campbell
Iso-Britannia 1995, 130 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Pierce Brosnan, Sean Bean, Izabella Scorupco
Pierce Brosnanin ensimmäisessä Bondissa kaapattu satelliittiase aiheuttaa kahinoita ja räiskettä, mutta James pelastaa päivän benjihyppyjen ja panssarivaunujen avittamana. Tämä peräti lienee ensimmäinen 007-leffa, jonka olen koskaan katsellut. Ehkäpä olen myös nähnyt kultaisen silmän seikkailut liian monta kertaa, eivätkä sen käänteet oikein jaksa enää innostaa. Aivan toimiva avaus Brosnanilta kuitenkin.

Pisteytys: 6/10


Tomorrow Never Dies - Huominen ei koskaan kuole
Ohjannut Roger Spottiswoode
Iso-Britannia & USA 1997, 119 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce
Paha mediamoguli (Pryce) ohjailee maailmaa kohti kaaosta ja suursotaa dollarinkuvat silmissään, mutta onneksi vanha kunnon James (Brosnan) on tilanteen tasalla. Jännityksen lisäksi huumoria riittää, viimeisintä teknologiaa unohtamatta. Huominen ei koskaan kuole oli lapsena Bond-suosikkini, ja edelleen filmi toki viihdyttää, vaikken sitä enää missään määrin parhaaksi Bondiksi tohtisi nimetä. Ei niitä vakavimpia Bondeja, mutta komediallisimpia kyllä.

Pisteytys: 6/10

Sisko tahtoisin jäädä
Ohjannut Marja Pyykkö
Suomi 2010, 112 min.
Draama
Pääosissa: Ada Kukkonen, Sara Melleri


Sisko tahtoisin jäädä kertoo erään teinin kasvutarinan: patoutunut tuska purkautuu kapinaksi ja pohjamutia ruopitaan kunnolla. Elokuvan tunnelma on ahdistava, eikä katselu varsinaisesti ole kovin suurta nautintoa. Kauniit Helsinki-maisemat ovat ainoa todella ihastuttava piirre koko filmissä, mutta yksin näillä lyhyillä tunnelmapaloilla ei kokonaisutta tässä tapauksessa pelasteta. Elokuva ei silti ole huono, vaikkei erityisemmin sykähdytäkään. Roolisuoritukset ovat onnistuneita ja tunnelma pitää kyllä otteessaan, mutta tuskin tätä jaksaa enää uudelleen katsoa.

Pisteytys: 6/10


The Happening
Ohjannut  M. Night Shyamalan
USA 2008,  91 min.
Scifi, Trilleri
Pääosissa: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel

Kummia asioita tapahtuu - mehiläiset katoavat, tuuli viuhuu ja itsemurha-aallot aiheuttavat paniikkia. Eräällä opettajalla (Wahlberg) sen sijaan on aavistus siitä, mistä tässä kaikessa on kysymys. Onko kyseessä terroristien hyökkäys vai jotain pahempaa? Yhtään kaunistelematta on myönnettävä, että tämä oli kyllä ehdottomasti huonoin elokuva minkä olen katsonut pitkiin aikoihin. Ainoa positiivinen seikka tämän katselussa oli se, että olin tallentanut tämän digiboksille ja hetkittäin saatoin turvautua kelausnapin tuomaan autuuteen.

Pisteytys: 1/10

Wrongfully Accused - Takaa haettu
Ohjannut Pat Proft
USA 1998, 87 min.
Komedia, Toiminta
Pääosissa: Leslie Nielsen, Richard Crenna, Kelly LeBrock

Ryan Harrison (Nielsen) on lavastettu murhaajaksi. Vankilasta paettuaan hänen ainoa toivonsa on löytää oikea syyllinen - yksikätinen, yksisilmäinen ja yksijalkainen baarimikko. Tämä lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja parodisoiva kohelluselokuva on taattua Nielsen-laatua (tai "laatua"). Olen nähnyt tämän filmin viimeksi kutakuinkin tuolloin vuonna 1998 - täytyy sanoa että silloin Takaa haettu oli jokseenkin hulvattomampi. Näin vuonna 2012 elokuva oli lähinnä nolostuttavan dorka, mutta ehkä myös juuri siksi ihan hauska. Ehkei tätä sentään tarvitse enää katsella uudelleen, mutta mikäli Leslie Nielsen oli sinunkin lapsuutesi sankari, tätä ei voi missata.

Pisteytys: 6/10

Beetlejuice
Ohjannut Tim Burton
USA 1988, 92 min
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Alec Baldwin, Geena Davis, Michael Keaton

Adam & Barbara Maitland (Baldwin & Davis) ovat onnellinen nuoripari, joiden idyllinen elämä valitettavasti katkeaa auto-onnettomuuteen. Kuollut kaksikko ei saa viettää kuoleman jälkeistä elämäänsä rauhassa kotitalossaan, sillä uudet asukkaat pistävät kaiken sekaisin. Kummitteluapua on onneksi saatavilla, mutta tuonpuoleisen maailman persoonien aiheuttama kaaos on kenties vielä elävienkin hömpötyksiä pahempi piina. Halloweenin alla katsastettu klassikko on hykerryttävän omalaatuinen hupailu ja yksi Tim Burtonin parhaita teoksia, joskaan ei silti mikään suuri mestariteos.

Pisteytys: 7/10

The World Is Not Enough - Kun maailma ei riitä
Ohjannut Michael Apted
Iso-Britannia 1999, 128 min.
Toiminta, Seikkailu, Rikos
Pääosissa: Pierce Brosnan, Sophie Marceau, Robert Carlyle

Bond on vauhdissa jälleen, tällä kertaa tehtävänään suojella murhatun öljypohatan tytärtä (Marceau) julmalta kidnappaajalta (Carlyle). Kieroiluja, räjähdyksiä ja hurjaa vauhtia on luvassa, kun James kiitää tiukasta tilanteesta toiseen. Useimpien 1990-luvun Bondien tapaan leffa viihdyttää, mutta ei ole millään muotoa ikimuistoinen.

Pisteytys: 6/10

Austin Powers: International Man of Mystery -
Austin Powers: kumma jätkä
USA 1997, 94 min.
Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mike Myers, Elizabeth Hurley

1960- luvun menevin mies agentti Austin Powers (Myers) on herätetty syväjäädytyksessä 1990-luvulla. Powersin täytyy pysäyttää Tohtori Paha (Myers), ahne ja häikäilemätön suurrikollinen! Sähäkkää toimintaa ja pyllyhuumoria tarjoileva filmi nostalgisoi 1960-lukua ja parodisoi agenttileffoja. Raina oli ihan mielettömän hyvä vielä vuonna 1997, mutta samaa ei enää voi sanoa.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti