maanantai 29. lokakuuta 2012

Earth - Maa (1930)

Ohjannut Aleksandr Dovzhenko
Neuvostoliitto 1930, 76 min.
Draama
Pääosissa: Stephan Shkurat, Semjon Svashenko, Yuliya Solntseva

Tanssia Ukrainassa
Maa on Aleksandr Dovzhenkon Ukraina-trilogian kolmas teos ja yksi neuvostofilmien viimeisimpiä mykkäelokuvia. Propagandistisella sanomalla ryyditetty filmi keskittyy kuvaamaan ihmisen ja luonnon yhteyttä ja uuden järjestelmän luomista, tavoitellen realistista otetta ukrainalaisten maanviljelijöiden elämästä.

Elokuva kertoo tarinan eräästä ukrainalaisesta kylästä, jolla on edessään valoisa tulevaisuus: kylän ensimmäinen traktori tuo mukanaan uuden ajan ja onnen. Nuori Vasil (Svashenko) ei kuitenkaan pääse nauttimaan uuden ajan riemuista, vaan joutuu surmatyön uhriksi. Vasilin isän (Shkurat) johdolla koko kylä marssii uuteen aikaan hyläten uskonnon ja papin toimittamat hautajaiset.

Maa on yhtä aikaa sekä yksinkertaisen pelkistetty että yllättävänkin monimutkainen teos. Symboliikan huomioiminen vaatisi vähintään toisen katselukerran, joka avaisi muitakin elokuvan sävyjä laaja-alaisemmin. Vaikka Maa on takuulla monella tavoin merkittävä ja upea elokuva, en selvästikään ollut katselua varten mahdollisimman parhaassa vireessä. Mitä minä juuri näin?

Pisteytys:
6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti