maanantai 29. lokakuuta 2012

Earth - Maa (1930)

Ohjannut Aleksandr Dovzhenko
Neuvostoliitto 1930, 76 min.
Draama
Pääosissa: Stephan Shkurat, Semjon Svashenko, Yuliya Solntseva

Tanssia Ukrainassa
Maa on Aleksandr Dovzhenkon Ukraina-trilogian kolmas teos ja yksi neuvostofilmien viimeisimpiä mykkäelokuvia. Propagandistisella sanomalla ryyditetty filmi keskittyy kuvaamaan ihmisen ja luonnon yhteyttä ja uuden järjestelmän luomista, tavoitellen realistista otetta ukrainalaisten maanviljelijöiden elämästä.

Elokuva kertoo tarinan eräästä ukrainalaisesta kylästä, jolla on edessään valoisa tulevaisuus: kylän ensimmäinen traktori tuo mukanaan uuden ajan ja onnen. Nuori Vasil (Svashenko) ei kuitenkaan pääse nauttimaan uuden ajan riemuista, vaan joutuu surmatyön uhriksi. Vasilin isän (Shkurat) johdolla koko kylä marssii uuteen aikaan hyläten uskonnon ja papin toimittamat hautajaiset. Lisäksi vettä sataa ja kukat kasvavat, ripaskaa tanssitaan ja pelottavat miehet huutavat - ja kaikki kestää ihan kamalan kauan.

Tämä filmi oli yhtä aikaa sekä yksinkertaisen pelkistetty että yllättävänkin monimutkainen teos. Symboliikan huomioiminen vaatisi vähintään toisen katselukerran - joka kenties avaisi muitakin elokuvan sävyjä laaja-alaisemmin. Vaikka Maa on takuulla monella tavoin merkittävä ja upea elokuva, minulle se näyttäytyi lähinnä (pardon my french) loputtoman pitkästyttävänä sekoiluna. Elokuvan dialogi ja käsittämättömät kohtaukset aiheuttavat myös hallitsemattomia nauruntyrskähdyksiä. Monilla neuvostofilmeillä on tapana herättää katsojassa kysymys "mitä minä juuri näin" - tässä tapauksessa tämä reaktio ei tosin syntynyt ihastuneiden huokausten saattelemana.

Pisteytys:
3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti