lauantai 13. lokakuuta 2012

Steamboat Bill, Jr. - Laivakalle nuorempi (1928)

Ohjannut Charles Reisner, Buster Keaton
USA 1928, 71 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Buster Keaton, Ernest Torrence, Marion Byron

If you say what you're thinking, I'll strangle you!
Missisippi-joen varrella on pieni River Junctionin pikkukaupunki, jossa siipiratasaluksen omistaja William Canfield (Torrence) tuskailee heikosti menestyvän yrityksensä parissa. Pelastukseksi näyttää kuitenkin koituvan sähke, jossa kerrotaan Williamin pojan Willien (Keaton) saapuvan isäänsä tapaamaan. Isä ja poika eivät ole tavanneet vuosikausiin, mutta William on varma siitä että poika on tullut isäänsä - kenties hän auttaa yrityksen taas jaloilleen. Käykin ilmi että Willie on heiveröinen kaupunkilaiskeikari, eikä isä tiedä miten kummassa saa pojastaan koulittua raavaan työmiehen. Lisäksi Williamilla on ongelmia kilpailevan laivayhtiön kanssa, eikä tilannetta lainkaan helpota se, että Willie-poika heilastelee pahimman kilpakumppanin tyttären (Byron) kanssa.

Laivakalle nuorempi oli Buster Keatonin yritys nousta jaloilleen saamiensa kehnojen arvostelujen jälkeen. Kuitenkaan tämäkään filmi ei saanut osakseen erityisen hyvää vastaanottoa, ja sitä seuraavan alamäen myötä Keaton menetti vähitellen itsenäisyytensä elokuvien teossa. Aivan kuten Keatonin Kenraali (1926), tämäkin filmi on saanut arvostusta osakseen vasta vuosikausia ilmestymisensä jälkeen.

Kuten jo aiemmin olen todennut - Keaton on kerrassaan huikea. Tässä filmissä ovat jälleen tutut keatonmaiset peruselementit kohdillaan, mutta mikään ei silti ole kulunutta tai liian usein nähtyä: Buster jaksaa yllättää aina uusilla osuvilla vitseillä. Filmin parhaisiin hetkiin lukeutuu lopun hulvattoman myrskytohinan ohella filmin alussa nähtävä vierailu hattukaupassa, jossa Keaton jopa nähdään hetken verran Chaplinina. Lukuisista hyvistä puolista huolimatta Laivakalle nuorempi ei ole aivan yhtä viihdyttävä kuin moni muu Keatonin aiempi teos. Tästä elokuvasta irtoaa silti paljon huumoria ja yhteiskunnallista kritiikkiäkin, joten suosittelen ehdottomasti nähtäväksi. Keaton toimii kuitenkin aina!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti