tiistai 2. lokakuuta 2012

The Kid Brother - Pikkuveli (1927)

Ohjannut Ted Wilde
USA 1927, 84 min.
Mykkäelokuva, Komedia
Pääosissa: Harold Lloyd, Jobyna Ralston

Mestariampuja Harold.
Hickoryvillen kylä on kuuluisa Hickoryn perheestä, eli väkivahvasta seriffi-isästä ja hänen kahdesta raavaasta pojastaan. Perheen kuopus ja kolmas poika, Harold (Lloyd), on kuitenkin toista maata. Hän ei ole voimakas tai rohkea, mutta seriffintähti rintapielessään haaveilee salaa olevansa veljiensä kaltainen. Erehdysten ja sattumien kautta käynnistyy tapahtumaketju, joka voi parhaassa tapauksessa suoda Haroldille hänen isänsä kunnioituksen sekä ihanan Mary-tytön (Ralston) rakkauden.

Buster Keaton ja Charlie Chaplin ovat komediaelokuvan tunnetuimpia nimiä, mutta heidän rinnallaan Harold Lloydinkaan tuotanto ei jää juuri mestareita huonommaksi. Mykkäkaudella loistanut Lloyd siirtyi syrjään elokuvamaailman valokeilasta äänielokuvien yleistymisen myötä, joskin hänen tuotantonsa on viime vuosikymmeninä nostettu uudelleen komediagenren kärkeen. Eritoten paksusankaisista silmälaseistaan tunnettu optimistinen ja jopa hieman surkuhupaisa sankari on Lloydin tunnetuin tavaramerkki. Nämä piirteet ovat vahvoilla myös Harold Hickoryn hahmossa.

Pikkuveli on tituleerattu Lloydin mestariteokseksi, vaikkakin hän on kenties hivenen tunnetumpi esimerkiksi vuonna 1923 valmistuneesta Turvallisuus viimeiseksi! -filmistään. Toki myös Pikkuveli on sujuvasti etenevä elokuva, jossa pienet vitsit rytmittävät suuren tarinan etenemistä. Lloydin huumori toimii loistavasti ja lisäksi draamallisemmat elementit ovat kohdillaan. Ajatonta viihdettä!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti