lauantai 29. huhtikuuta 2023

Gwoemul ─ Salaisuus pinnan alta (2006)

Ohjannut Bong Joon-ho
Etelä-Korea 2006, 120 min.
Draama, Kauhu, Komedia
Pääosissa: Song Kang-ho, Bae Doona, Byun Hee-Bong
 
You are dimwits, right to the end.
 
Karmiva lonkerohirviö pulpahtaa esiin saastuneesta joesta. Rantakioskin omistava Parkin perhe joutuu keskelle myrskynsilmää ja hirviö vie perheen nuoren tytön Nam-joon (Doona) mennessään. Hirviön sukellettua takaisin syvyyksiin, paikalle tulevat viranomaiset, lääkärit, tutkijat ja valtava karanteeni odottaa. Kun Nam-joo onnistuu viestittämään perheelleen elonmerkkejä, tulee koheltavalle Parkin poppoolle kiire päästä pakoon turvapaikasta ja etsiä hirviö käsiinsä!

Salaisuus pinnan alta (engl. The Host) on valloittavan hauska hirviöelokuva. Tarina on älytön ja juuri siksi niin riemastuttava! Elokuvaa ei kuitenkaan olla tehty hutiloiden tai pelkkiä säpsäytyksiä kalastellen, vaan täydellä pieteetillä. Pääpaino ei ole kauhussa, vaan komedialla maustetussa draamassa, jonka jokihirviö ainoastaan sysää käyntiin ja pitää vauhdissa. Sivujuonteena kulkeva leviävän viruksen pelko puhuttelee kutkuttavasti pandemioiden aikakaudella. Filmin ainoa vika on lievä harhailu. Tiiviimpänä se olisi erinomainen, mutta hyvä näinkin.
 
Bong Joon-ho (s. 1969) oli saanut hienoista kansainvälistä näkyvyyttä jo edelliselokuvallaan Memories of Murder (2003), mutta Salaisuus pinnan alta nousi lopulliseksi läpimurroksi. Joon-ho ei ole hylännyt kotimaansa elokuvateollisuutta, vaikka onkin tehnyt myös Hollywood-projekteja. Samankaltaisuutta tämän elokuvan kanssa on eritoten Okjalla (2017), jossa niin ikään nähdään lapsen ja fantasiaolennon yhteiseloa, tosin ei aivan näin kauhistuttavissa merkeissä. Positiivisen vastaanoton saanut Salaisuus pinnan alla on kutkutellut remake- sekä jatko-osaideoihin, mutta toistaiseksi projektit ovat olleet jäissä. Yllätyksellisyyttä on vaikea kopioida.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti