torstai 13. huhtikuuta 2023

Va, vis et deviens ─ Mene, näe, elä (2005)

Ohjannut Radu Mihaileanu
Ranska & Israel 2005, 140 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Moshe Agazai, Mosbe Abebe, Sirak M. Sabahat

Love dosen't come without risks.

Vuonna 1984 Israel aloittaa operaatio Mooseksen, jonka tarkoituksena on siirtää nälänhädästä kärsiviä afrikkalaislapsia Israeliin. Eräs epätoivoinen äiti lähettää ainoan poikansa pelastajien matkaan, vaikka perhe on kristitty. Schlomoksi nimettävä lapsi (Agazai/Sabahat/Zem) adoptoidaan hyväosaiseen perheeseen: ruokaa ja rakkautta on riittämiin, mutta paljastumisen pelko, äidin ikävä ja kohdattu rasismi eivät jätä Schlomoa rauhaan edes aikuisuuden kynnyksellä.
 
Mene, näe, elä (engl. Go, See, and Become tai Live and Become) on yleismaallinen draama pakolaislapsen kärsimyksistä, rasismista ja identiteettikriiseistä. Moni asia meni Israelin operaatiossa pieleen, vaikka tarkoitus oli hyvä ─ sama koskee vaikkapa suomalaisia sotalapsiakin. Kerronnan ajoittainen sentimentaalisuus ja epätasaisen tarinan venyttäminen tekevät filmille hallaa, vaikka elokuva onkin monin paikoin kiinnostava ja tärkeä kertomus.

Romanialais-ranskalaisen Radu Mihaileanun (s. 1958) ohjaustyö sai näkyvyyttä kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Berliinissä ensi-iltansa saanut elokuva sai palkintoja mm. käsikirjoituksestaan, joka sekin on Mihaileanun käsialaa. Ehkäpä suosioon vaikutti elokuvan sanoma, sillä kerronnallisesti Mene, näe, elä on parhaimmillaan keskinkertainen. Aiheensa puolesta filmi toki on katsomisen arvoinen; ymmärrykseen pyrkivä ja humaani lähihistoriadraama.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti