lauantai 22. huhtikuuta 2023

Apocalypto (2006)

Ohjanut Mel Gibson
USA & Meksiko 2006, 139 min.
Toiminta, Seikkailu, Draama
Pääosissa: Rudy Youngblood, Gerardo Taracena, Jonathan Brewer

I am Jaguar Paw!

Jukatanin niemimaan viidakoissa elelee rauhaisa heimo, jonka arkinen elo katkeaa verenhimoisten soturien öiseen hyökkäykseen. Jaguaarintassuna (Youngblood) tunnettu metsästäjä ehtii kätkeä vaimonsa ja lapsensa, mutta joutuu itse ahdistavalle matkalle kohti tuntematonta. Edessä odottaa suuri mayakaupunki ja siellä pelottava kohtalo armottoman auringonjumalan syleilyssä.

Apocalypton kuvaamaa maya-kukoistuksen maailmaa on rakennettu pieteetillä, mutta filmi ei silti ole historiallisesti kovin uskottava. Fiktiossa se ei sinänsä haittaa, mutta silti vähän harmittaa, että Mel Gibsonin tulkinta mayakulttuurista on niin yksiulotteinen ja eritoten väkivaltainen. Se tietysti johtuu siitä, että Gibson haluaa elokuvallaan kertoa enemmän nyky-yhteiskunnan rappiosta kuin mayojen korkeakulttuurin murentumisesta sinänsä. Hieman erilaisella temaattisella valinnalla ja historiatulkinnalla filmi olisi rutkasti kiehtovampi ja monisyisempi.

Jos vinksahtanutta historiakuvaa ei huomioi, Apocalypto on muuten onnistunut toimintaelokuva. Siinä on vauhtia, jännitteitä ja napakan simppeli juoni. Poikkeava kulttuuriympäristö ja monille katsojille vieras viidakko toki tuovat tarinaan kiinnostavan vivahteen. Lippuluukuilla erinomaisesti menestynyt elokuva keräsi jokusia palkintoehdokkuuksia ja pystejäkin. Eritoten maskeerauksen Oscar-ehdokkuus olisi voinut kääntyä voitoksikin, ja muutenkin verinen estetiikka on monella tapaa toteutettu kiehtovasti. 1001-listalta Apocalypto on saanut kyytiä jo kahteen kertaan, viimeksi vuonna 2012.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti