keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

Bin-jip ─ Rautakolmonen (2004)

Ohjannut Kim Ki-duk
Etelä-Korea & Japani 2004, 88 min.
Draama, Rikos, Romantiikka
Pääosissa: Hee Jae, Seung-Yun Lee

Why do you keep hiding?

Mainoksia jakava nuorukainen Tae-Suk (Hee) on ottanut tavakseen murtautua matkoilla olevien ihmisten koteihin. Mies ei kuitenkaan varasta ja sotke, vaan auttelee kotitöissä ja toimii luvattomana talovahtina. Eräässä asunnossa hän tapaa yllätyksekseen pahoinpidellyn naisen (Seung-Yun). Kohtaamisesta alkaa lähes sanaton ystävyys ja rakkaustarina, joka kestää kaiken.

Kim Ki-dukin (1960─2020) draama on eriskummallinen elokuva. Tarina on perusrakenteiltaan yksinkertainen, mutta se polveilee taitavasti eri maailmojen välillä. Buddhalainen elämänfilosofia kulkee kertomuksen selkärankana. Mieleen tulee väistämättä Ki-dukin aiempi upea teos Viisi vuodenaikaa (2003), vaikka tapahtumien ympäristö on täysin erilainen.

Rautakolmonen (engl. 3-Iron) sai ensi-iltansa Venetsian filmijuhlilla, jossa teos otettiin vastaan ilahtunein mielin. Kriitikoiden arvostama elokuva ei ollut Ki-dukin ainoa kansainvälinen menestys, sillä samana vuonna ensi-iltansa saanut Samaritan Girl (2004) palkittiin Berliinin elokuvajuhlilla. Ki-dukin tuottoisalla ja palkitulla uralla on ollut kääntöpuolensa, sillä ohjaaja on saanut vastaanottaa monia väkivaltasyytteitä, jotka heittävät epämiellyttävän varjonsa tämänkin filmin ylle. Eipä Rautakolmonen naiskuvansa ansiosta loista, vaikka onkin monin tavoin taidokas ja mieleenjäävä elokuva.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti